Honor е една от марките смартфони, които в последно време са интересни на потребителите и често получаваме зрителски и читателски питания, свързани с моделите ѝ. По тази причина този път за тест в Digital.bg е е един модел от среден ценови клас, който има атрактивна визия, не лоши технически параметри и различни интересни екстри. Уважаеми дами и господа - Honor 9X.

За по-малко запознатите, моделът се явява наследник на добре познатият ни Honor 8X, който с течение на времето се превърна в бестселър на редица пазари по света. По данни на производителя, от 8X са били продадени цели 15 милиона телефона. Разбира се основният пазар на Honor както знаем е Азия, но напоследък марката започва да гради сериозни позиции и в Европа, в частност и в България. Е, време е да разберем какво е интересното и какво не чак толкова в новият Honor 9X.

 

На първо място, смартфонът ни печели с красивият си и запомнящ се дизайн. Както виждате почти цялата лицева част е заета от дисплей, като рамката около него е съвсем минимална. Телефонът е компактен, с размери 163.5мм на 77.3мм и е удобен за държане дори в по-малка ръка. Но момент, къде е предната камера. Такава няма да намерите в лицевата част на телефона, тя е скрита в дебелата едва 8.8мм горна периферна част. Механизмът на камерата е доста плавен и тих. Имаме известна доза притеснения за това колко време ще издържи, но от Honor ни уверяват, че гаранцията на механизма е 100 000 цикъла, което след кратко пресмятане означава около 5 години експлоатация. Също така механизмът трябва да издържи натоварване от 15кг. Тук ще отбележим още две много любопитни неща - на първо място механизмът на изскачащата камера има прахо и влагозащитна мембрана, което означава, че няма след време да промени хода си или дори да спре да се движи плавно. Другото интересно нещо е, че в Honor 9X има вграден сензор, който отчита когато телефонът случайно пада и във времето на полета, камерата се затваря автоматично, за да не се повреди при допир със земята.

 

Останалата чат от периферията на телефона е стандартна. В ляво нямате нищом в дясно с бутонът за активиране и курсорът за звука, а слота за 2 SIM карти и карта памет е изнесен горе. Слота е от хибриден тип. Тоест за да сложите допълнително памет, трябва да се лишите от едната SIM. В долната част на телефона се намира 3.5мм жак за слушалки и USB Type-C порт, който е ъпгрейд спрями micro USB който имахме при Honor 8X. Смартфонът има един високоговорител, като звукът от него е сравнително силен и чист. Предлагаме ви да чуете един саунд тест, който направихме за вас. По корпуса са вградени два микрофона, като горният от тях е шумоподтискащ. Това пък е звуков тест, който записахме с него в шумна среда. За безжичната връзка се грижи Bluetooth 4.2, а навигационната система се свързва със сателитите A-GPS, GLONASS и BDS.

Цветовите версии на Honor 9X са черна и синя, като гърбовете на телефоните са направени с ефектна 3D текстура, която огрята от светлина стилизира буквата Х. Материалът от който е направен гърбът е стъкло, така че е хубаво да използвате кейс. Периферната рамка около телефона пък е направена от метал. Изработката определено е качествена, не забелязваме неприятни ръбове, а при опити за усукване конструкцията не поддава и не припуква.

 

Както вече стана ясно, дисплеят на Honor 9X е доста голям. Пред себе си имаме 6.59" зрителна площ. Замислете се, до скоро с такъв размер бяха таблетите, а сега заради намалената рамка около дисплея, 6.59" лесно се побират в ръката ми под формата на смартфон. Дисплеят е Full HD+ със съотношение на страните 19.5:9 и с резолюция 2340х1080 пиксела. Така получаваме максимално детайлна и ясна картина с 391ppi плътност на изображението.

 

Това освен качество е гарнация и за намалена умора в очите ни след продължителна работа, защото от колкото и близко разстояние да гледаме, няма да забележим очертанията на пикселите, както при по-нискокачествените дисплеи. Освен всичко друго, дисплеят има и TUF сертификат, който гарантира, че неприятното за очите синьо лъчение тук е в норма. Максималната яркост на дисплея е 480 нита. Високата цифра ви гарантира добра видимост, дори да сте навън и да грее ярко слънце. В същото време, когато намалим на минимум яркостта вечер на тъмно, дисплеят не блести прекалено много, че да натоварва очите ни.

 

Върху гърба на телефона място е намерил сензорът за отключване с пръстов отпечатък. Преди време зрител ни беше попитал, защо всички производители не интегрират Fingerprint директно в дисплея. Отговорът е, че това не може да се направи с IPS дисплей, какъвто имаме и в случая. Предвид факта, че селфи камерата на Honor 9X е изскачаща, съвсем логично телефонът няма опция за лицево разпознаване.

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на смартфона. В нея ще разгледаме и тестваме хардуера, софтуера, батерията и камерите на Honor 9X. Също така ще отговорим на въпроса „Каква е разликата между китайската и европейската версия?“, както и „Къде може да бъде купен телефона с най-ниска цена?“. Интересното тепърва предстои.