Вижте още: Смартфон Alcatel Idol 4s - Дизайн и Стерео звук

 

В първата част на ревюто което Digital.bg посвети на новият флагман Alcatel Idol 4s разбрахме, че този смартфон има доста красив и нестандартен дизайн, кaто визията има и своята функционална задача. Открихме, че има доста силни високоговорители, след което ги тествахме в различни ситуации.

 

 

В случай, че сте пропуснали да гледате това видео, директен линк към него ще намерите в текстовата статия, непосредствено под този плейър. Днес пък предстои да разберете повече за дисплея, техническите характеристики, камерите и батерията. Нека не губим повече време, а преминем към същинската част на това наше второ видео.

 

Дисплей

Първи е дисплеят, който има универсалният за всякаква работа диагонал от 5.5” – достатъчно голям, но в същото време не и прекалено, че да направи тялото на смартфона обемисто и трудно за носене в джобове. Резолюцията е QHD 2560x1440 пиксела, което гарантира доста добра детайлност на образа с 534ppi и 0.0476мм размер на всеки от пикселите. Кратка справка показва, че днес не са много смартфоните с 5.5” дисплей и QHD на пазара. 

 

 

Технологията която използва дисплеят на Alcatel е AMOLED, възможно е да чуете на различни места, че е Super AMOLED но не е – това е запазена марка на Samsung. Качеството на картината обаче е еднакво добро, в това можете и сами да се убедите от кадрите които виждате на екраните си. Тук ще отбележим и нещо много важно, макар Alcatel да не споменават конкретен производител, стъклото над дисплея и това на задният капак са недраскаеми. Тестовете ни потвърждават истинността на това твърдение.

 

 

Хардуер

По отношение на хардуера при Idol 4s, Alcatel са се спрели на доказалата качествата си формула Qualcomm MSM8976 Snapdragon 652. 8-ядрено CPU което съчетава две 4-ядрени Cortex-A72 и Cortex-A53, съответно с 1.8 GHz и 1.4 GHz тактова честота. Същото вече сме срещали при Samsung Galaxy A9, ASUS ZenFone 3 ULTRA, Oppo R9 Plus и LG G5 SE. В комбинация с графичен процесор Adreno 510 и 3GB RAM памет, телефонът работи отлично дори когато го натоварваме по-сериозно. Тук можете да видите как се справя при game play с високи графични изисквания. Вградената памет е само един вариант – 32GB, а операционната система която контролира всичко изброено до тук, последният Android версия 6.0.1 Marshmallow.  

 

 

Софтуера на Alcatel Idol 4s е направен много интуитивно и интересно. Ще ви трябва известно време, за да свикнете с него, но за сметка на това, след като това се случи, ще откриете много интересни и различни функции които улесняват живота ви. Например Reversible която се активира от падащото меню. Ето как действа тя при приемане на обаждане, когато телефонът е обърнат наопаки. Разбира се това е възможно не при всеки телефон, при Idol 4s става защото освен стерео говорителите си, в двете къси периферни страни той има вградени шумоподтискащи микрофони.

 

Камера

Ако до момента сте използвали iPhone, активирайки камерата на Idol 4s, веднага ще откриете прилики със слайд менюто при смартфоните на Apple. Като качество на снимките обаче, можем да кажем, че Alcatel-а превъзхожда дори актуалният флагман 6s. Основната камера е 16 MP с апертура f/2.0 и фазов автофокус с много бърза реакция.

 

 

Особено когато снимате движещи се обекти или много хора в кадър ще оцените тази екстра. Това са различни снимки които направихме по време на тестовете си. С тяхна помощ ще добиете най-реална и нагледна представа за качеството на камерата. Включително и при снимки на тъмно, когато на помощ идва двойната LED светкавица, покриваща основните температурни спектри – жълт и бял. Обърнете внимание на осветената човешка кожа в снимката.

 

 

Нещо което е по-различно от всички други смартфони които сме тествали до момента са панорамните снимки. Ако досега винаги телефонът в този режим е трябвало да снима хоризонтално, то при Idol 4s вече дисплеят трябва да е вертикален. В интерес на истината крайният резултат не е никак лош. Режимът интерактивни снимки е оптимизиран за VR очилата които на Alcatel които ще ви покажем в отделно видео. Така вие можете и сами да създавате съдържание с виртуална реалност.

 

Ръчни настройки

Препоръчваме ви да работите в автоматичен режим когато снимате, но ако сте по-запалени фотографи, можете да изпробвате и ръчните настройки. С тяхна помощ можете да направите страхотни снимки. Подобни опции вече ви показахме при LG G5 и предшественика му G4, а те определено успяха да ни спечелят. Това е снимка направена при пълен мрак с автоматични настройки на камера, а тази с ръчни и 1/2 секунда скорост на затвора с 1600 ISO светлосила.

 

 

Предната камера на Alcatel Idol 4s е 8MP и е идеална за селфита, дори нощни селфита защото има вградена светкавица.

 

 

Смартфонът разполага с Li-Ion батерия с 3000mAh заряд, които по време на тестовете ни са му достатъчни за около ден и половина комбинирана работа. Телефонът използва Qualcomm Fast Charge технология, благодарение на която чрез специалното зарядно, за 30 минути постигате 50%, а за 80 минути един пълен заряд.