Вижте още: Sony Xperia XA - Дизайн и Дисплей без рамка

 

Ако се разходим във видео архива на Digital.bg ще разберем, че първото видео ревю на смартфон Alcatel е направено още през 2013г. Като реално показаният от нас тогава розов Alcatel One Touch Idol е и първият качествен смартфон на бранда който се появява в България. Днес вече китайският бранд собственост на TCL Corporation е добре познат у нас с десетки различни представители на ниският и средният ценови клас смартфони.

 

 

Това на екраните ви обаче е нещо ново – луксозен флагман със сериозни технически характеристики. Уважаеми любители на новите дигитални технологии, имаме удоволствието да ви представим Alcatel Idol 4s. Първото нещо което виждаме в него е дизайн, смартфонът определено е красив и нестандартен. С металната си периферна рамка и стъклен заден капак, той изглежда достатъчно премиум, че да се конкурира с флагманите на познатите ни прайм брандове.

 

 

Макар определено да е по-различен, Idol 4s има нещо сходно със Samsung Galaxy Note5, което разбира се е плюс, защото Note5 беше един от смартфоните впечатлили ни най-много през 2015г. Като размери двата модела са почти еднакви, макар Samsung-а да е с по-голям дисплей (153.9 x 75.4 x 7мм / 153.2 x 76.1 x 7.6мм), но пък и Alcatel-а е една идея по-тънък и тесен. Ако погледнем статистиката която водим. Не са никак много смартфоните с 5.5” диагонал на дисплея и профил до 7мм. Например топ моделът iPhone 7 Plus, който Apple ще покажат скоро се очаква да бъде с 6.1мм. 

 

 

Oppo F1 Plus / Samsung Galaxy A7 / Motorola Moto Z Force / Huawei P9 Plus / Gionee S6 / Apple iPhone 7 Pro / Lenovo K900 / Vodafone Smart Platinum 7 / BLU Vivo 5 / Gionee S8 / vivo X5Max / Oppo R7s / Samsung Galaxy A7 Duos / vivo V1 Max / Micromax A300 Canvas Gold / QMobile Noir Z12 / vivo Y37 / vivo X5Max+ / Allview X3 Soul Pro / Karbonn Titanium Hexa / Yezz Monte Carlo 55 LTE VR

 

 

Когато представиха в началото на годината Idol 4s, Alcatel показаха и още един модел - Pop 4S. Като технически характеристики той много наподобява тестваният днес смартфон и в едно отношение го превъзхожда. Има четец на пръстови отпечатъци, доколкото флагманът Idol няма. За сметка на това в лицевата част и на гърба се виждат 4 решетки на стерео говорители. Голямо браво на Alcatel за това хитро решение. Хитро, защото говорителите реално са само два, но разположени по правилният начин и с достатъчно голяма мощност. 3.6W всеки, ето това вече е силен звук. Какво имаме предвид, можете да чуете в следващият саунд тест.

 

 

Заради нестандартната форма на корпуса си, както и да поставим Alcatel Idol 4s върху равна повърхност, говорителите му няма да се запушат. В същото време, когато сте го хванали с две ръце при игра на игри, отново говорителите остават открити. Ако сте от най-запалените меломани, можете да се възползвате от Waves Max Audio системата за настройка на звука. Така можете да настройвате еквалайзери за филми, игри, музика и т.н.

 

 

В лявата периферна част на телефона е разположено гнездото за SIM карти. То е от хибриден тип и може да побере или две nano SIM или една + microSD карта памет. Като едно важно пояснение ако използвате смартфона в режим Dual SIM, двете карти няма да са едновременно активни, тъй като Idol 4s има само един радио модул. Всъщност смартфоните с два радио модула са много малко. Ако ви интересно кои са те, можете да ни пишете във формата за дискусии по-долу или на нашата Facebook страница и ще ви споделим в отделна статия.

 

 

Разглеждайки периферията на Alcatel Idol 4s ще отбележим нещо нестандартно – кръглият бутон в дясно не е за активация. Ако сте използвали смартфони от Xperia Z серията на Sony то първоначално ще има да натискате ли натискате, а телефона да не стартира. Power бутонът тук е в ляво, непосредствено до курсора на звука. Кръглият бутон в дясно е така нареченият Boom – програмируем бутон който ви дава възможност за различни персонализации. Например можете да направите така, че камерата да снима автоматично при натиска му, без смартфона да е активиран.

 

Очаквайте

Повече подробности за камерите на Alcatel Idol 4s, хардуера , дисплея и батерията му очаквайте във втората част на видео ревюто което му посветихме.