В световен мащаб, част от телекомите имат практиката да предлагат собствени брандирани смартфони, които потребителите на мобилните им услугите да могат да използват на преференциални цени. Един от тези телекоми е А1, в портфолиото на който от 2019 година, присъстват моделите Alpha.

 

 

Ако следите видео ревютата на Digital.bg, сигурно сте гледали това, което тогава посветихме на А1 Alpha, който във времето се доказа като достатъчно надежден и предпочитан от много потребители модел. Основно заради ниската си цена, но и заради факта, че в замяна на нея предлагаше не лоши технически характеристики.

В случай, че ви е интересно да видите ревюто на доайена в Alpha семейството на A1, директен линк към видеото му, ще намерите тук долу. А сега, време е да ви запознаем от близо с последното четвърто подред попълнение в смартфон семейството на А1 - новият Alpha 21.

 

 

Това е кутията в която идва той - стандартна бюджетна опаковка. По важното обаче е, че в нея освен смартфона и стандартните принадлежности като зарядно, кабел за прехвърляне на данни, игла за отваряне на SIM слота и документация, намираме един аксесоар, който все по-рядко срещаме в окомплектовката на смартфоните и това са стерео слушалки с Hands-free.

Дизайнът на A1 Alpha 21 е стандартен и изчистен. Преобладаващи са заоблените форми по ъглите, които се съчетават успешно с така модерните скосявания на гърба. Цветовите варианти на модела са два - черен и син, като и при двата недостатък е цапането с пръстови отпечатъци по корпуса, защото материалът от който е направен той е гланциран. Изключая това, изработката на устройството ни допада и е с достатъчно добро, предвид цената му качество. Размерите на смартфона са сравнително компактни - 165.64мм на 75.59мм, с дебелина на профила 8.74мм. Теглото е 194гр.

 

 

Освен стандартните, порт за зареждане, бутон за активиране и курсор за звука, по периферията на смартфона намираме още един бутон, който слуги за активиране на гласовия асистент на Google. Горе е 3.5мм аудио жак за включване на споменатите вече слушалки, а долу се намира решетката на високоговирителя. Това е звуков тест, който записахме за вас с него.

Дисплеят на A1 Alpha 21 е IPS с 6.52" диагонал. Достатъчно голяма зрителна площ, но с малко малка резолюция - 1600х720 пиксела. Но нека все пак не забравяме, че това е бюджетен смартфон и от него не можем да искаме прекалено много. Все пак на база тестовете които проведохме, можем да кажем, че картината която предава дисплея е достатъчно детайлна. Яркостта също задоволява нуждите ни.

 

 

В основата на хардуера на смартфона стои 8-ядрен процесор MediaTek Helio A25. При него с цел пестене на енергия, ядрата са разделени в две групи - четири с 1.8Ghz тактова честота и още четири с 1.5Ghz. В комбинация с 4GB оперативна RAM памет, хардуерът на Alpha 21 ще се справи с базови задачи, които му поставяте.

Ако смартфонът ви трябва за браузване, работа със стандартни програми и игра на по-леки игри, то той ще ви свърши чудесна работа. Ако обаче сте геймъри и искате да играете по-сериозни игрови заглавия, то определено ще препоръчаме да се насочите към нещо по-сериозни. Приятна изненада за нас е обемът на вградената памет в A1 Alpha 21. Той е 128GB и със сигурност ще ви бъде напълно достатъчен. Ако все пак имате нужда от повече памет, можете да увеличите обема посредством четец microSD карти памет. Тук е момента да споменем, че смартфона е Dual SIM 4G, а слота му е от хибриден тип.

 

 

Още една приятна изненада ни очаква при основната камера на смартфона, когато разбираме, че тя е с апертура f/1.8. Тост ще се справи добре с предизвикателството, наречено снимки при слаба околна светлина.

Те ще бъдат и с достатъчно високо качество, защото сензорът тук е 48MP. Смартфонът има още две камери с по 2MP, като едната е за мерене на дълбочина при снимки с ефект Боке, а другата за близки кадри. Предната селфи камера е с 8MP качество.

 

 

A1 Alpha 21 се захранва от батерия с 4000mAh заряд, който му е достатъчен за около 2 дни автономна работа с едно зареждане.