Не само в България, но и в световен мащаб, често наблюдавано явление е телекомите да пускат в портфолиото си с продукти смартфони с едноименна марка. Целта на това е да могат масовите потребители да получават колкото се може по-достъпен ценово продукт при подписване на договор към оператора. В това свое видео ревю, Digital.bg ще сподели впечатленията си от един такъв смартфон. Уважаеми дами и господа - А1 Alpha.

 

 

Моделът се явява наследник на миналогодишният A1 Smart N9 и определено е успял да го надгради значително в много отношения. Въпреки също толкова ниската си цена, смартфонът изглежда симпатично и е с модерно излъчване. Още от пръв поглед се виждат някои екстри, които са задължителни за всеки смартфон имащ претенции да бъде качествен през 2019г. - Waterdrop Notch дисплей, двойна камера и Fingerprint.

 

 

Корпусът на Alpha е направен от поликарбон с гланцирана до огледалност обработка, която в тъмният вариант се цапа значително с пръстови отпечатъци, но пък се и почиства лесно. Тук е момента да кажем, че освен черният вариант, който ви показваме тук, A1 предлагат Alpha и в тюркоазено, което определено е по-подходящо за дамите. Гърбът и периферията на смартфона са направени от едно цяло парче, което стои статично и не се сваля. Слота за 4G LTE 2 SIM карти е в ляво, като той е от хибриден тип, тоест можете да поставите за сметка на едната SIM карта, допълнителна памет чрез microSD.

 

 

Тук ще отбележим, че вградената памет е с достатъчен обем - 64GB, за сравнение толкова имат и новите iPhone 11 Pro и Pro Max, а цената им е около 10 пъти по-висока от тази на Alpha.  Телефонът е доста лек за размерите си - 150гр. Корпусът му е 151.7мм на 75.8мм и приляга добре към ръката ни, но предвид гладката си повърхност се пързаля доста, което увеличава шансовете за неволно изпускане. Хубавото е, че A1 дават и прозрачен силиконов кейс с телефона си, но все пак внимавайте защото дисплеят не е брониран.

 

 

Той е с цели 6.26" диагонал - достатъчно голям зрителна площ както за работа, така и за забавление. Матрицата е с базова HD+ резолюция 1520х720 пиксела. Не очаквайте някаква невероятна детайлност от 269ppi и 0.0945мм размер на пиксела, но за стандартна работа ще са ви напълно достатъчни. Приятно изненадани сме от високата яркост на екрана, която му позволява добра видимост, дори да сте навън и да грее ярко слънце. Ъглите на странично виждане са сравнително добри, макар след 45 градуса да се наблюдава лека промяна в цвета. Това обаче не е изолиран случай, а нещо типично за IPS LCD дисплей от този ценови клас.

 

 

В основата на хардуера стои 8-ядрен процесор Unisoc SC9863A. Той 28nm с ARM Cortex-A55 архитектура и  1.6GHz тактова честота. В комбинация с GPU PowerVR GE8322 и 3GB RAM памет, телефонът върви гладко, стига да не го натоварвате прекалено много. Идеален е за базови задачи като браузване, социални мрежи, гледане на видео и игра на по-леки игри. Операционната система е Android 9, като менюто е изключително опростено и лесно за ориентиране.

 

 

Както вече споменахме, A1 Alpha има две камери върху гърба си - 13 МР + 2 МР. Това подсказва, че с тях могат да се правят снимки с "ефект Боке". При него имате обект на преден план, който е на фокус и фон, който стои размазано. Освен това имате режим за разкрасяване и HDR, който изравнява цветовете при кадри с неравномерно осветяване. Камерата е с паертура f/2.0, която позволява да правите не лоши снимки при по-слаба околна светлина. При пълна липса на такава пък, на помощ идва LED светкавица с диапазон на качествено осветяване от около 3 метра. Предната селфи камера на A1 Alpha е 8MP. Тук също имате софтуерен Blur ефект, HDR и разкрасяване на лицето в кадър, което автоматично се проследява и е на фокус.

 

 

A1 Alpha се захранва от Li-ion батерия с 3200mAh заряд. който е достатъчен за около 2 дни комбинирана работа. Цента на телефона без абонаментен план е точно 300лв, но предвид че Alpha е брандиран смартфон на телеком, съвсем логично е цената му да бъде най-атрактивна при подписване на договор с тарифен план. Така тя може да спадне до едва 60лв.