Вижте още: Премиера на смартфона Huawei P9 Lite - Дизайн и Дисплей

 

Един от смартфоните които определено чакахме да се появят на пазара е днес в ръката ми! Huawei P9 Lite е бюджетната версия на новият флагман в семейството на китайският бранд. Във вчерашното си видео ревю екипът на Digital.bg ви запозна с дизайна на устройството, съпоставяйки го с по-големият му брат и предшестеника в лицето на P8 Lite. Обърнахме внимание на габаритите, използваните материали, дисплеят и озвучението. В случай, че не сте гледали това видео, директен линк към него ще намерите малко по-горе. Днес пък предстои да ви покажем още интересни тестове с P9 Lite, какви са те, останете с нас в следващите няколко минути и ще разберете.

 

Хардуер

Разглеждайки хардуера на смартфона, вече откриваме първата съществена разлика на Lite спрямо Huawei P9. Ако при флагмана имахме топовият HiSilicon Kirin 955 който се конкурира със Snapdragon 820 при смартфоните на други популярни марки, то тук вече китайците са заложили на бюджетният HiSilicon Kirin 650. Той е 64-битов и използва 16nm технология, 8-ядрен е и съчетава два 4-ядрени Cortex-A53, съответно на 1.7 GHz и 2.0 GHz. За по-любознателните ще припомним, че предшественика в лицето P8 Lite използваше Kirin 620 който по време на тестовете ни преди време също маркира добри резултати. При него партниращата RAM памет беше 2GB, толкова имаме и тук. Като едно пояснение, P9 Lite ще има и версия с 3GB RAM, но тя не е предназначена за нашият пазар.

 

 

Това обаче не трябва да ви притеснява - сами можете да се убедите, че с този си хардуер в комбинация с операционна система Android 6.0 Marshmallow, смартфонът се справя отлично с всички средно тежки задачи които му поставихме. Дори без притеснение на него можете да стартирате и актуални гейм заглавия с високи изисквания. Те ще вървят гладко и без проблеми.

 

 

По отношение на вградената памет, при флагмана Huawei P9 имахме два варианта - 32GB и 64GB. Тук вече е само един 16GB. Към тях обаче чрез microSD могат да се добавят до още 128GB. В България ще се предлагат два варианта на Lite – съответно с една или две SIM карти, като цената на двата ще е еднаква.  

 

Камера

Втората съществена разлика между флагмана Huawei P9 и неговата Lite версия е основната камера. Тук тя вече няма два обектива, а само един с 13MP еквивалент. Въпреки това обаче качеството на снимките които прави е доста добро защото използва най-новият CMOS сензор на Sony – IMX214. Той е с размер 1/3".  Апертурата е f 2.0, размерът на пиксела 1.12 µm а самата оптика широкоъгълна на 28мм.

 

 

Така могат да се правят ясни снимки, дори при по-слаба заобикаляща светлина.  Освен автоматичният режим, за по-запалените фотографи има и ръчен Pro. При него получавате много възможности за настройки и персонализации чрез които можете да експериментирате. В края на тази статия можете да намерите няколко различни снимки които направихме с камерата. Там ще видите и две селфита. Те са направени с предната 8MP камера.

 

 

За разлика от тази при P9 която беше с апертура f/2.4, тук цифрата е спаднала на f/2.0 екстра която ще оцените подобаващо при снимки и видео нощем.

 

Батерия

При батерията на Lite няма никаква промяна, спрямо флагамана P9. Тя е Li-Ion акумулатор с 3000 mAh заряд. Имайки предвид, че хардуерът на телефона е малко по-слаб, съвсем очаквано е и времето за автономна работа да се е увеличило. Тестовете ни показват, че 2 дни при комбинирано натоварване не са никакъв проблем за постигане.

 

 

Цена

Дойде ред да споменем и цената на Huawei P9 Lite. В свободна продажба тя е около 500лв което е двойно по-малко спрямо флагмана P9. Друга интересна съпоставка би била тази с предшественика му Huawei P8 Lite който към момента струва около 400лв. На база тези цифри можем да кажем, че P9 Lite е едно доста конкурентоспособно предложение.

 

Заключение

В заключение ще синтезираме, какви са разликите между флагмана P9 и неговата олекотена Lite версия. Дизайнът е малко по-различен и следователно тялото е по-голямо. Цветовите разновидности са много по-малко, но пък за сметка на това има чисто черна. Камерата не е двойна, сензорът е само един 13MP. Предната камера е с по-малка апертура. Процесорът е бюджетен 8-ядрен Kirin 650.

 

 

Няма версия с 4GB RAM, а има с 2GB, а вградената памет е само един вариант - 16GB.  Във формата за дискусии по-долу или на нащата Facebook страница, можете да споделите своето мнение и впечатления за Huawei P9 Lite който определено се очаква да събуди интерес у потребителите, тъй като моделът вече се предлага и в портфолиото на два от родните телекоми, като най-ниската цена при Telenor с подписване на договор е 359.99лв, а във Виваком с тарифен план Smart XL спада до 329.90лв. 

 

Тестови снимки направени с Huawei P9 Lite