Вижте още видеото с Топ 20 на най-скъпите серийни супер автомобили в света за 2021 година

 

Lexus представиха своя нов SUV NX, който е съчетал в себе си огромно количество иновативни технологии, не само по-отношение на двигателите и задвижването, но и що се отнася до сигурността, както на шофьора и пътниците, така и на останалите участници в движението, включително и велосипедистите.

Както те, така и шофьора на автомобила са защитени от нараняване, благодарение на така нареченият Safe Exit Assist. Той съчетава специална камери и сензори, които следят “мъртвите зони” и e-latch електронна система за отваряне на вратите. Ако в момента в който искате да излезнете, близо до Lexus NX се доближава велосипедист или автомобил, ще чуете едновременно звуков предупредителен сигнал и вратата ще се заключи, като няма да ви позволи да я отворите.

 

 

Третото поколение система за за безопасност на Lexus - Safety System+ има още много и различни екстри, които със сигурност ще ви спестят неприятности и дори фатални инциденти на пътя. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите още една от тях, която носи името Front Cross Traffic Alert. Отново посредством чувствителни и прецизни сензори, разположени в предната част на автомобила, новият Lexus NX следи дали около вас приближава автомобил, когато искате да се включите в движението. Ако в обсега им има движение, се получава звуков сигнал, който известява това и предотвратява ПТП или в най-добрия случай неприятно засичане.

Lexus са се погрижили превантивно да предпазят всички участници в движението чрез функцията си за установяване на риска от сблъсък с превозно средство и пресичащи пешеходци. При вторите, практиката показва, че дори автомобил да има сензори за автоматично спиране при поява на човек пред него, ако случката се разиграва при завой на кръстовище, сензорите не са достатъчно прецизни и почти винаги следва сблъсък. При новия NX обаче е мислено и в тази насока, като са добавени допълнителни сензори, които да улавят тази зона.

Музика: Bensound.com

 

В наши дни автомобилите стават все по-умни и роботизирани. Leus NX не прави изключение и сред интересните неща, които откриваме във възможностите му са възможнот за дистанционна климатизация на купето преди път, благодарение на Lexus Link системата на автомобила. Много полезна екстра, особено в предстоящите летни жеги.

Освен това NX е постоянно свързан с облачни услуги, които позволяват на шофьора да има подробна информация в реално време за маршрута по който се движи. Като визуализацията става посредством доста голям 14” дисплей, разположен в централната част на таблото.

 

 

Моделът е наследник на представеното през 2014 година първо поколение NX с моделна абревиатува AZ10, което за времето си бе обявено от почти всички автомобилни експерти, като едно от най-красивите SUV на пазара. За тези, които се интересуват по детайлно - новата втора генерация на модела е с продуктов номер AZ20.

В нея има общо четири разновидности - NX 250, NX 350, NX 350h и NX 450h+, като първите две са бензинови, а вторите хибриди. Втората NX генерация се явява и първият Plug-in хибрид на Lexus, като от компанията заявиха, че за в бъдеще можем да очакваме и още такива нови попълнения. Автомобилът използва идентично задвижване с това, което Toyota са интегрирали в петата генерация на Rav4 (XA50).

 

 

NX 450h+ който както вече споменахме е първият Plug-in хибрид на компанията има на разположение 2.5-литров бензинов двигател, който си партнира с 18KWh Li-ion батерия. Благодарение на нея, само на точк, новият NX може да измине до 63км, със скорост, която да не надвишава 135км/ч. Практиката показва, че в голям град като София - тези 63км ще са ви напълно достатъчни за дневно градско шофиране.

Когато пък искате да карате извънградско, вече се възползвате от възможностите на бензиновия двигател. Като динамикта на Lexus NX не е никак лоша. Той има на разположение 306к.с. и ускорява от 0-100км/ч за само 6 секунди.