Модерните устройства позволяват лесно да следим ключови показатели на човешкия организъм, като сърдечен ритъм или дневен прием на калории. Един от проблемите на този тип устройства е, че те всъщност не са закачени към тялото ни, а вместо това ги носим отделно. Проблем с връзката към интернет или недостатъчен живот на батерията могат да сложат край на постоянния мониторинг на здравето ви, Екип от учени на MIT вярват, че са намерили интересно решение на този проблем, съобщава Engadget.

 

Новият им проект е свързан с разработването на умни татуировки, които интегрират специални сензори върху кожата на пациентите. Въпросните компоненти не изискват безжична връзка или източник на енергия. Мастилото в татуировките взаимодейства с химичните съединения в човешкото тяло и така следи състоянието на кръвта. В случай на дехидратиране татуировките се оцветяват в зелено, а при покачване нивата на глюкоза се сигнализира в кафяв цвят.

 

 

Учените уточниха, че татуировките са програмирани да работят за предварително зададен период от време. Трябва да отбележим още, че те остават невидими, докато не реагират на определено състояние на пациентите или не са подложени на светлина. MIT смятат да продължат да работят над този проект с идеята да оптимизират работата на татуировките и да ги направят максимално комфортни и удобни за носене от потребителите. Подобни идеи могат да променят изцяло медицината.

 

Вижте ново поколение татуировки ще следят нивата на кръвна захар и pH в тялото ни