Американската компания Ford представи своето ново Smart яке, предназначено за водачи на двуколесни превозни средстава. Целта му е да спаси хиляди човешки животи, които ще бъдат отнети, защото велосипедистът не е бил забелязан на пътя.

 

 

Според статистиката на компанията, която публикува Theverge, само през 2018г. по пътищата в Европа загиналите велосипедисти са окооло 2000, а в САЩ 850. Това се случва независимо от задължителните светлоотразителни елементи по велосипедите и ярките светлоотразителни жилетки, които повечето велосипедисти носят.

 

 

Като част от инициативата "Споделен път", Ford представи своето специално яке с вграден диоден дисплей върху гърба. Той може да показва различни емоджита, да сигнализира за завой, за спиране или за спряло превозно средство със спукана гума. Ford са избрали именно емоджитата, защото днес те са един от най-бързите и разпространени начини за общуване между хората. Управлението на дисплея става посредством специално дистанционно, което е поместено на кормилото на велосипеда.

 

Прочетете още статията: 8 сигурни начина за споделяне на снимки и видеоклипове