Интернет буквално свързва всичко около нас. Глобалната мрежа е в телефоните, в автомобилите, в пътищата, в домовете ни и в почти всички електроуреди около нас. В това видео ревю Digital.bg ще ви покаж две много яки Smart устройства на фирмата D-Link. Това са умни контакти. На пръв поглед ви звучи странно, колко пък може да е умен един контакт. Оказва се обаче, че тези малки устройства могат да направи живота ви в пъти по-лесен, интересен и интелигентен.

 

 

Двата контакта са с имена D-Link  DSP-W115 Smart Plug и DSP‑W245 Smart Power Strip изпълняват почти еднакви функции, като при вторият имаме няколко в повече и е по-голям, с 4 отделни гнезда които могат да се контролират самостоятелно. Контактите на D-Link се свързват чрез Wi-Fi и са съвместими както с Android, така и с iOS смартфони и таблети. Тук ще ви покажем стъпка по стъпка как става връзката със смартфони с двете операционни системи.

 

 

За целта трябва да влезнете в Goole Play или App Store където да намерите и свалите приложението My Dlink. Сега включете контакта към електрическата мрежа и прочетете с камерата си QR кода на „Quick Installation Card“ листчето което се намира в кутията на умният контакт. Сега ако имате бърз WPS бутон на рутера си, просто ще трябва да го натиснете за свързване, ако случайно нямате, следвайте подробните инструкции които D-Link ви дават за свързване.

 

 

Сега вече можете да имате достъп до контакта си където и да се намирате. Реално дори да сте на другия край на света, стига да имате интернет, можете с помощта на приложението да регулирате достъпа на енергия до всеки електроуред който сте свързали към контакта. Контактът също така може да си партнира и с гласовите асистенти Alexa (при наличие на специално устройство) и Google Assiastance.W зависимост от това кой вариан сте избрали -  просто каже "Alexa" и или " OK Goole, Turn on the coffe maker" и кафе машината в съседната стая ще започне да прави кафе. Повярвайте ни, много ценна функция, особено когато бързаш за работа, а още си в кревата.

 

 

Същото можете да направите с пералнята, бойлера или климатика на път за вкъщи след почивка и какво ли още не. Приложенията са толкова много, колкото и фантазията ви. Ако към DSP-W115 можете да свържете само едно устройство или разклонител към няколко които да контролирате едновременно, то DSP-W245 ви позволява да контролирате във всяко време 4 различни устройства. Реално дори да не сте в дома си, можете почти 100% да симулирате присъствие.

 

 

С помощта на този специален контакт можете да правите пълен мониторинг на консумираната електроенергия, както и да следите за сътресения в електрическата мрежа. Приложенията са много, но определено тези функции ще се харесат на хората които разполагат с "копачници" за крипто валути. Много удобно и практично решение което ще ви спести купища пари и нерви. DSP‑W245 Smart Power Strip има специална защита от прегрявания с изведен в задната част на контакта „Resset“ бутон.

 

 

Чрез D-Link приложението можете да контролирате едновременно сензори, контакти и камери за наблюдение (такива също скоро ще ви покажем във видео ревю). Тук виждате едновременно и двата D-Link Smart Plug които ви показваме в ревюто си. Приложението ви позволява да преименувате всяко вече свързано устройство, според мястото където се намира. Сега можете да избирате кой точно контакт искате да контролирате.

 

 

Както вече стана ясно, от една страна, можете директно от смартфона си да активиарате даден електроуред, а от друга да използвате Automatic Scheduling който ви позволява чрез календара да направите настройка за конкретни дни и часове в които да се активират предварително зададените електроуреди.