NASA има много по-голямо присъствие в ежедневието, отколкото доста хора предполагат. Космическата агенция разработва технологии, които от десетилетия спомагат за формирането на модерния свят. Още от мисиите Apollo много частни компании се възползват и популяризират различни разработки на NASA за масовия потребител.

Новият проект на SMART е добър пример за казаното дотук. Специалистите на компанията се възползват от космическа технология в създаването на гуми за велосипед. Това е част от Space Act Agreement програмата на агенцията, която лицензира иновациите на NASA за публичния сектор.  В конкретният случай SMART получават достъп до т.нар. "Shape Memory Alloy" (SMA).

Иновативната разработка е създадена, за да направи гумите на марсоходите по-устойчиви. SMA позволява конструирането на повърхност от взаимно свързани пружини, които не изискват надуване и респективно няма как да бъдат пробити или спукани,

Материалите са достатъчно издръжливи за тежестта на велосипедите и да гарантират достатъчно добро сцепление, което е съизмеримо с надуваемите гуми, съобщава SlashGear.

 

 

Гумата е кръстена с името METL и е първият съвместен продукт на NASA и SMART. От компанията са проектирали дизайна така, че да предлага вградена способност за поглъщане на удари. Голямото предимство на технологията е, че позволява създаването на сплав, която е в състояние да се върне на молекулярно ниво. 

Това означава, че гумата METL може да се деформира, за да се адаптира към неравен терен и различни препятствия, но  и да се връща в правилната си форма, без да губи структурната си цялост с течение на времето. Вече е сключено партньорство между SMART и Spin - компания за споделяне на велосипеди и скутери, която е собственост на Ford.

 

 

Още от Digital: Ще станат ли електрическите велосипеди хитът на следващото десетилетие