Moдерните технологии крият огромен потенциал да променят изцяло начина, по който изглеждат съвременните градове. Системите за публичен транспорт ще станат още по-добри, много сгради ще използват възобновяеми източници на енергия, докато по улиците се движат самоуправляващи автомобили. Това вече не е сцена от филм, а реалност, която до няколко години ще обхване все повече градове. Доклад на анализатори от ValueWalk показва, че това ще се превърне в бизнес, който генерира $1.6 трилиона до 2020г.

 

Навлизането на смарт технологии в градовете не само ще предостави по-добри условия за живот на гражданитe, но също така ще стимулира икономиките на отделните държави, предаде ReadWrite. Очаква се до края на десетилетието около 55% от световното население да живее в умни градове. Интересното е, че те ще генерират приблизително 85% от брутния вътрешен продукт на държавите. Moдерните технологии ще допринесат за oсезаемо редуциране на разходите им в много различни сфери, като предложат по-ефекивни смарт решения.

 

Изграждането на необходимата инфраструктура ще привлече инвестиции в размер на внушителните $712 млрд. до края на десетилетието. Интелигентните eнергийни системи ще се превърнат в сегмент, който генерира $137 млрд. до 2024г. Според прогнозите различните софтуерни решения за сигурност на смарт джаджите в домовете ни ще са бизнес за $226 млрд. до края на десетилетието. Платформата Интернет на нещата също ще даде своя принос за начина, по който технологиите променят домовете и градовете ни.

 

Вижте как Лари Пейдж и компанията Alphabet искат да създадат умния град на бъдещето