Вижте още: Новият Smart часовник Samsung Gear S3 Classic - Дизайн

Вижте още: Samsung Gear S3 Classic - Хардуер, Батерия и Цена

 

В началото на месеца в поредица от две подробни видео ревюта, екипът на Digital.bg ви запозна със стандартната Classic версия на смарт часовника Samsung Gear S3. Конкретизираме Classic, защото освен него, Samsung предлагат този Smart Watch и във версия Frontier, която е с коренно различен дизайн. Тогава ви обещахме, че съвсем скоро ще споделим с вас неподправени впечатления и от втория модел. Е, този момент дойда и Samsung Gear S3 Frontier е вече на екраните ви.

 

 

Ако Classic беше по-скоро унисекс модел, който би паснал добре и на тънка дамкска китка, то Frontier е вече открито мъжки. Стилът в който е направен е къде къде по-агресивен и това определено ни харесва. Безелът е направо страхотен, реално предназначението му тук е да се движим нагоре надолу с него по менюто, но самото му механично прищракване е толкова приятно, че понякога просто така го въртим – успокояващо е. А впрочем, някой знае ли, каква е функцията на безела при класическите ръчни часовници? Предположенията си можете да оставяте във формата за дискусии под тази статия, като един на случаен принцип ще спечели награда от Digital.bg.

 

 

Каишката на часовника е силиконова и качеството на изработката ѝ е много добро. Чест проблем при този тип каишки е запотяването и дискомфорта при продължително носене. За близо седмица тестове, можем спокойно да кажем, че с Gear S3 Frontier не изпитваме подобен проблем. Една от разликите между Frontier и Classic се крие в теглото им – този тук е по-тежък с 5гр., но реално разликата трудно можете да усетите върху ръката си. Часовникът има IP68 сертификат за протекция който го му гарантира устойчивост на мокрене, удар, студ и висока температура. Имате възможност за потапяне във вода с дълбочина до 1.5 метра, за не повече от 30 минути.

 

 

Несъмнено един от най-добрите, да не кажем най-добрият смарт часовник е (Таг Хойя) TAG Heuer  Connected. При него дизайнът, типично за швейцарците е направо страхотен, но пък и цената от над 3000лв не е за всеки. А сега нека поставим до Connected Samsung Gear S3 Frontier – и сами забелязвате, че двата доста си приличат и южно корейският Smart Watch без проблем може да се конкурира с него, а цената му е около 700лв.

 

 

Ако се загледаме по-внимателно, в периферната част на корпуса на Gear S3 ще намерим тези 4 отвора, под тях се крият микрофоните. С тяхна помощ с часовника директно могат да се провеждат разговори. Като тук вариантите са два – или когато уеръбъл джаджата е свързана с телефона ви, или директно чрез LTE модула. Часовник с такъв обаче не е предвиден за българският пазар, защото при него SIM картата е вградена. Батерията също е вградена и няма microUSB изход за зареждане, по тази причина трябва много да внимавате да не загубите специалната докинг станция. Самата батерия е достатъчно надеждна - Li-Ion акумулатор с 380 mAh които гарантират 4 дни работа, ако е изключена функцията Always-on display и точно наполовина, ако е включена.

 

 

Дисплеят на Gear S3 Frontier е AMOLED с бронирано Corning Gorilla Glass SR+ покритие. Той има 1.3" диагонал и резолюция 360х360 пиксела. Процесорът е 2-ядрен Exynos 7270 с 1 GHz тактова честота, RAM паметта е 768 MB, а вградената памет 4GB. Тук няма какво толкова да ни изненада – „желязото” работи добре и дори за момент не сме се сблъскали с някакви проблеми по време на тестовете си.

 

 

Операционната система е Tizen, което автоматично ни разкрива хоризонти за тунинг с различни приложения които можем да си свалим безплатно от Galaxy магазина. Най-вече различни фитнес тракери и приложения за здравословен начин на живот. Тук е момента да кажем, че часовника има вградени GPS, датчик за сърдечен ритъм, жироскоп, акселерометър и барометър – екстри които ще допълнят всяко едно от тези приложения, за да бъде максимално функционално.

 

 

Макар Uber от над година да е забранен в България, Gear S3 базово идва с приложение на такси алтернативата. Яко, особено ако ви се налага често да пътувате в чужбина. По отношение на безжичната връзка, часовникът има всичко от което бихме имали нужда - Bluetooth, Wi-Fi, NFC и MST.

 

 

След като вече ви запознахме обстойно със Samsung Gear S3 Frontier, вече можете да направите и нагледна съпоставка с неговият Classic вариант. За ваше улеснение над тази статия сме приложили директни линкове към видео ревютата му.