Вижте още: Huawei Watch GT Active Edition - Качествен водоустойчив Smart часовник с красив дизайн
 

 

След 2 седмици с новия Huawei Watch GT Active можем спокойно да кажем, че това е джаджа която не само краси но и значително  улеснява ежедневието ни. Този часовник има някои функции с които бързо печели дори най-заклетите фенове на аналоговите часовници, още повече, че и не изглежда никак зле и стои масивно на ръката ни.

 

 

За визията на Watch GT Active си поговорихме обстойно в първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, а сега идва ред да се спрем на техническите параметри и софтуерните функции с които успя да изненада приятно тази яка джаджа. В основата на хардуера на новият  Watch GT Active стои централен процесор ARM Cortex-M4, който си партнира с 16MB RAM. Вградената памет е 128MB. Едва ли ще изненадаме някой като кажем, че часовникът върви идеално бързо. Операционната система която го контролира е специално разработената от Huawei за Wearable устройства - LiteOS. Всичко в нея е направено интуитивно и ориентирането в менюто става много бързо и лесно.

 

 

Почти всички умни часовници имат крачкомери, но голяма част от тях не отчитат много точно. Тук Huawei използват доста прецизен сензор, който си партнира и с крачкомера който имате в смартфона си. Така Huawei Health приложението обединява информацията и прави най-точен мониторинг. По интересно е обаче да отбележим, че в долната част на корпуса си, новият Watch GT има вградени сензори за измерване на сърдечен ритъм, които чрез Huawei TruSeen 3.0 софтуер и специален алгоритъм за самообучение, дават изключително точни данни, които ви помагат не само за мониторинга на спортните ви активност, но и за качеството на съня ви.

 

 

Реално с помощта на часовника и технологията Huawei TruSleep 2.0 можете да подобрите съня си и да го оптимизирате чрез различни съвети които ви дава изкуственият интелект. Същият например по продължение на деня разбира кога сте се заседяли прекалено дълго време на едно място и ви напомня, че трябва да се раздвижите, следи за цели които сте си поставили и реално е ваш постоянен спортен съветник 24/7.

 

За разлика от предишните поколения Classic и Sport Edition, които все още нямат тази екстра, при новият Huawei Watch GT Active откриваме специалният спортен режим Триатлон. Той включва различни спортни активности, сред които са плуване, бягане и каране на велосипед. Специфичното е, че всяка от тях е с различни настройки, алгоритъм и цели. 

 

Вграденият в smart часовника GPS е от последно поколение и поддържа 3 сателитни системи за позициониране - GPS, GLONASS и GALILEO. В резултат позиционирането е максимално бързо и точно, където и да се намирате по света. Факт Smart джаджите които не поддържат GALILEO зипитват проблеми с локализирането на някои по-екзотични дестинации. 

 

Huawei Watch GT Active също така може да се похвали с барометър, компас и функция за измерване на надморска височина, които особено ще оценят хората които често са в планината. Много удобен е моментът в който няма нужда да вадите смартфона от разницата си, за да прочетете кой ви е писал в месинджър или ви се обажда.

 

Информацията излиза на дисплея на телефона. Когато не използвате часовника, дисплеят му не е активен. Едва когато чрез жироскопичният си сензор разпонае движението в което поглеждате към него, дисплеят на Watch GT се активира.

 

За никой не е тайна, че един от основните проблеми на Smart часовниците е нуждата от чести зареждания. В повечето случаи, това се прави веднъж дневно или на максимум 2 до 3 дни. При Watch GT Active, Huawei са постигнали огромен прогрес, като са съчетали така двойният чип на хардуера, интелигентен режим за икономия на енергия при софтуера и големината на батерията с 420mAh.

 

Така часовникът се зарежда веднъж на цели 2 седмици. Като забележете, това не е максимумът който може да постигне часовникът с едно зареждане. Ако го използвате само за получаване на съобщения и обаждания, без да сте включили мониторинга на сърдечният ритъм, времето за автономност скача двойно, достигайки 30 дни. Ето това вече е постижение! Зареждането става бързо – нужни са ви само 2 часа за заряд от 0 до 100%.

 

Зарядната докинг станция се свързва към часовника чрез тези два позлатени пина които играят ролята на плюс и минус. Интересно е да се отбележи, че не можете да объркате поляритета и да повредите часовника, защото Huawei са интегрирали магнитна защита. Ако обърнете плюса и минуса, магнитът няма да ви позволи да ги допрете до контактните части. Правите ли го по правилният начин – магнитът залепва двете повърхности на мига.