В последните години Smart часовниците стават все по-популярен аксесоар и желан подарък. За съжаление обаче, повечето подобни устройства, винаги имат поне по един компонент който да не ни хареса. Дали ще е дизайнът, дали функциите, техническите характеристики, батерията или менюто. Преди няколко седмици обаче, взехме за тест новият Huawei Watch GT който се оказа едно приятно изключение от общото правило. Какво харесахме в това умно устройство и какво не - предстои да разберете в следващите няколко минути.

Всъщност часовниците които ще ви покажем тук са две версии на един и същи модел – Sport и Classic. Разликата както подсказват и имената им се крие основно в дизайна, който е насочен за различен тип потребители. Sport е изцяло черен, със стабилна силиконова каишка, а Classic съчетава сребристо и черно, като външната част на каишката е кожена, а вътрешната силикон. Материалът не е избран случайно, той е антиалергичен, не запотява и респективно не дразни кожата ви. Във времето в което носихме Huawei Watch GT по време на тестовете си, буквално забравяме, че на ръката си имаме часовник. Часовниците са и доста леки – 46гр.

 

И двете версии са много красиви, като са направени за китки с размер от обиколка от 14см до 21см. Повечето смарт часовници са с малка каса, което не се харесва на голяма част от потребителите които харесват големи часовници. Тук размерът е 46.5мм което стои много добре на мъжка ръка.

 

Дисплеят е AMOLED  с 1.39" диагонал и резолюция 454 на 454 пиксела. Дисплеят буквално може да ви заблуди, че пред вас стои не виртуален циферблат, а класически. Качеството на картината е наистина добро. Яркостта също е доста високо. В резултат дори да сте навън и да грее ярко слънце, дисплеят е идеално добре видим.

 

 

Huawei Watch GT  има 50 метра водоустойчивост която ви дава спокойствие не само да миете ръцете си, без да го сваляте. Часовникът може да бъде носен при плуване и дори гмуркане във вода с налягане до 5 атмофери. Тук ще отбележим нещо важно - повечето хора които носят ръчни часовници с кожени каишки знаят, че не е добре те да бъдат мокрени. Материалът от който е направена Classic версията на Smart часовника на Huawei е такъв, че мокренето за него не представлява проблем. Дори часовникът има специален Smart swimming mode.

 

Часовникът има вграден HUAWEI TruSeen 3.0 сензор, който измерва сърдечният ви ритъм, и тестовете ни показват, че го прави доста точно. Така Huawei

 

Smart Running Coach финкцията ви позволява не само да следите в реално време спортните си резултати, но и да ги надграждате по правилният начин. Самото име на приложенеито го оприличава най-добре - това е един истински треньор.

В часовника има вграден още един полезен сензор и това е барометърът. При пътешествия в планината, той дава най-точно данни за промените във времето които предстои да се случат в близко време. А и в планината често нямате обхват, за да проверите онлайн прогнозата - барометърът е доказана и безотказна технология в това отношение.

 

HUAWEI TruSleep 2.0 алгоритъмът пък прави статистика на съня ви и ви дава насоки, как да го подобрите и да спите пълноценно.

 

3D Distance & Climbing Track прави изключително точно описване върху картата на маршрута по който се движите. Направихме експеримет и съпоставихме GPS тракинга с този на професионална навигационна система Garmin - отклонението което дава Smart часовникът е съвсем минимално. Точността се дължи на специалната GPS, GLONASS, GALILEO навигационна система която бързо се позиционира правейки връзка с 3 сателита.

И за финал сме оставили едно от най-важните неща с които ни спечели Watch GT. За разлика от много други часовници, които трябва да се зареждат ежедневно - този тук може да издържи 2 седмици с едно зареждане. активна работа или цял месец в икономичен режим, в който приемате обаждания и съобщения. Времето за зареждане пък е само 2 часа. Ето за това Huawei печелят овациите ни.

В заключение можем да кажем, че без значеное кой от двата Huawei Watch GT ще изберете, ще получите много добра комбинация между класически и Smart часовник, който ценово определено си заслужава. А имайте предвид, че и прктиката ни до този момент показва, че Smart часовниците се обезценяват много по-бавно в сравнение със смартфоните.