Google финансират разнообразни проекти, които е само въпрос на време да променят ежедневието ни. Компанията продължава да инвестира и внушителни средства за изкуствен интелект и облачни сървъри. Сега разбираме за поредния впечатляващ успех, който този път е дело на един от тайните екипи на технологичния гигант. Служители на Google, които са ръковoден от Емма Харука Ивао подобряват световния рекорд за най-прецизно изчисление на Числото Пи, съобщава Engadget. 

 

Постижението им е одобрено и ще бъде вписано официално в Книгата с рекордите на Гинес. Конкретните данни показват, че екипа на Google успява да изчисли 31,415,926,535,897 стойности на Числото Пи. За сравнение това е с около девет трилиона повече цифри, спрямо сегашното най-добро постижение. Новият рекорд е постигнат благодарение на еволюцията на облачните технологии. Екипът на Емма Харука Ивао използва 25 виртуални машини Google Cloud и бенчмарк приложението y-cruncher.

 

 

Виртуалните машини извършват изчисления в продължение на 121 дни, за да направят най-прецизното калкулиране на математическия символ. Всички тези процеси са изисквали не само мощен хардуер, но и огромно количество памет, която в случая достига до невероятните 170 терабайта. Това е еквивалента на всички индексирани страници в интернет през 2002г. Още по-впечатляващото е, че всичко това се случва в облака, което предотвратява възникването на редица технически затруднения.

 

 

Oще от Digital: Oсем начина да спрем Google да ни следи