Китайският производител се надява търговските санкции на американското правителство да бъдат премахнати. Mобилният бизнес на Huawei продължава да търпи сериозни загуби след попадането на компанията в т.нар. "черен списък" на САЩ. Вече повече от две години компанията не може да доставя хардуер, както другите производители и също така не може да използва Android.

Ситуацията се влоши до такава степен, че Huawei се наложи да продадат бизнеса с Honor смартфони, за да гарантират неговото съществуване. Алтернативното решение на китайския гигант се казва HarmonyOS. Операционната система е създадена да се използва от всевъзможни устройства, независимо от размера на дисплеите им.

Вече ви информирахме, че над 100 млн. устройства вече използват HarmonyOS 2.0. Aмбициите на компанията са тази цифра да продължи да се увеличава в следващите месеци. Сериозни лимитации за компанията произтичат от невъзможността да купуват процесори от последно поколение.

 

 

Huawei няма право да купува 5G процесори, което е причината новите им модели да предлагат единствено 4G свързаност. По този начин компанията остава извън процеса на популяризиране на технологията в глобален мащаб. Това може да има дългосрочни икономически последици за бизнеса на Huawei и е причината Huawei P50 и P50 Pro да използват Qualcomm Snapdragon 888 4G процесори.

Компанията ще продължи да си партнира с Qualcomm, докато преодолеят трудната ситуация, в която се намират. Ротиращият председател на Huawei, Ксу Жиюн изрази увереност, че въпреки санкциите не планират да излизат от бизнеса със смартфони. Той бе категоричен, че Huawei няма да спира разработката на мобилни устройства, както и да продава това ключово бизнес подразделение.

Все още няма яснота кога ще видим Mate 50 серията, която по план трябва да бъде представена през октомври. Няма да е изненадващо, ако премиерата на смартфоните бъде отложена за 2022г., заради затрудненията, които изпитва компанията.

 

Oще от Digital: Huawei ще се справят с недостига на 5G процесори през 2022г.