LG е компания, която има дълбоки традиции в производството на телевизори. Като под дълбоки, имаме предвид наистина дълбоки. Например знаете ли, че първият телевизор на компанията е създаден още през далечната 1966 година и бил с 19-инчов черно-бял кинескоп.
Над петдесет години по-късно, производството на телевизори от корейската компания продължава, като технологиите се променят значително и накоро LG представи новите си NanoCell телевизори с Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit и Apple AirPlay.
Това обаче не е най-новото което можем да очакваме от LG. По последни данни, копанията планира в съвсем близко бъдеще да пусне в продажба телевизор с прозрачен OLED дисплей.

 


LG Display и LG Electronics представиха новата си технология оше през 2019 година, но реално това ще бъдат първите бройки, които ще се появят в серийна продажба и които ще покажат на широката публика нагледно, какво е да може да вижда отвъд екрана на телевизора си.
За разлика от стандартните непрозрачни телевизори, които има основно домашно предназначение, тези с прозрачни OLED панели, ще имат доста по-широко разпространение. Те например ще са изключително подходящи за монтиране на витрини в магазини. По този начин хората ще могат да виждат едновременно съдържанието което показва телевизора и това което стои вътре в магазина.

 


За сега технологията е предвидена само за 55-инчовеи OLED дисплеи, което я прави идеална за споменатите реклмни и презентационни цели. В следващите години обаче има тенденция LG да досразвият технологията си и да я интегрират в по-малки дисплеи. Те ще намерят приложение в устройства като таблети или дори смартфони.
За момента качеството на проздравните OLED дисплеи не е перфектно. Неговата резолюцията е FHD (1920 на 1080 пиксела), но със сигурност това ще се промени и UHD резолюцията не е далеч.

 

 
Правим това заключение на база фактите от историята. Преди време прозрачните дисплеи бяха само LCD и тяхната прозрачност беше едва 10%, доколкото с появата на OLED проздрачните дисплеи - прозрачността се увеличи до доста по-сериозните 40%. 
Прозрачните OLED екрани са още една сериозна крачка към бъдещете. Доказателство, че технологиите, които преди време сме виждали само във фантастичните кино продукции на Холивуд, вече могат да станат част от ежедневието ни. Времето ще покаже, дали пророчеството ни ще се сбъдне.

Още от Digital.bg: Най-добрите безплатни онлайн алтернативи на Adobe Photoshop