Вече ви запознахме, че потребителите на Мтел бяха приятно изненадани в петък следобед от новината, която телекомът обяви, че пуска официлно своята 4G LTE мрежа. На официалната премиера по случай пускането на новата 4G LTE мрежа, Мтел показа следващата стъпка в развитието на своята мрежа, а именно 4.5G мрежата от ново поколение, която ще гарантира скорост на потребителите от над 170 Мbps. Такава демонстрация бе показана за първи път от телеком оператор в България.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за 4G LTE мрежата на Мтел

 

Любопитно е да се знае, че 99,9% от населението на страната има покритие на 2G, a 99,88% имат възможност да ползват 3G възможностите на мрежата. За период от над 10 години скоростите в мобилните технологии, предлагани от Мтел, са скочили от 1 Mbps до 130 Mbps, за които ще допринесе и 4G мрежата. Всички абонати ще имат достъп до 4G режата с настоящите си абонаментни планове и без допълнителни такса за първите три месеца, като максималната скорост за сваляне в момента е 86 Mbps с честотите,  което е двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа.

 

Може да ви е интересно: Какво е 5G?

 

В 25% от мрежата, телекома ще достига дори още по-големи скорости чрез новата технология 4х4 MIMO (Multiple Input Multiple Output). Очаква се до края на годината на пазара да се появят и устройства, които да могат да се възползват от нея.

 

Демонстрация на 4.5G мрежа със скорост от над 170 Мbps със смартфон Samsung Galaxy S7

 

Как се постига скорост от 170 Мbps?

4.5G мрежата е много по-бърза, дава по-добро преживяване и е много ефикасна откъм използване на честотен спектър. Най-лесният начин за увеличаване на скоростите е да се добавят честотни ленти. Толкова високи скорости, обаче се постигат чрез комбиниране на 10 MHz на 1800 MHz и 15 MHz на 2100 MHz. 

Максимум пет компонентни ленти могат да се комбинират с максимална честота 100 MHz, като компонентната честотна лента може да има честота от 1.4, 3, 5, 10, 15 или 20 MHz. За пример, в 4.5G мрежата един файл от 100 MB (около 50 снимки или популярно приложение, например) може да бъде свален за 4,8 секунди. За сравнение, в 3G мрежата това се случва за 19 секунди, а в 4G мрежата – за 6,15 секунди.

 

След старта телекомът ще продължи да добавя постепенно нови населени места към покритието на 4G мрежата си. В момента се покрива 75% от населението на България, а към края на 2016 година се очаква покритие повече от 80%, а от юни 2016 Мтел ще предложи 4G роуминг на мобилен интернет с 15 оператора от Telekom Austria Group и Vodafone Group.


Ако имате проблем и не може да откриете 4G мрежата, добре е да изпратите SMS със съдържание "4G" на номер 1444, за да разберете дали вашата SIM карта поддържа тази услуга. В случай, че получите отрицателен отговор, имате безплатна възможност да подмените SIM картата си до 31 юли 2016г. в клоновете на Мтел.