Google AMP e технология, чиято единствена цел е да увеличи скоростта на зареждане на страниците в интернет на мобилната устройства. Името е съкращение от Accelerated Mobile Pages (AMP), като идеята е всеки път, когато въведете URL адрес да бъдете пренасочвани не към действителния уеб сайт, а към негово копие съхранявано в сървърите на Google. По този начин страницата се отваря много по-бързо, но също така пести мобилен трафик, тъй като отваря само основните компоненти на уеб сайта. Google AMP вече се използва от доста популярни платформи в интернет.

 

Този стандарт има редица предимства, но продължава да бъде ограничаван от един голям проблем, а именно, че Google AMP се поддържа само от водещи уеб сайтове като Google, Twitter, Bing, Baidu и др, предаде Engadget. В крайна сметка това означава, че потребителите няма как да използват технологията за бързо зареждане на URL адресите във всички уеб сайтове в интернет. Google са наясно със ситуацията и вече са започнали да работят над нов проект, който да отстрани проблема и да позволи на повече страници да бъдат лесно оптимизирани за AMP.

 

Целта на компанията е да направи Google AMP водещ уеб стандарт за всички сайтове. Google стартират нова кампания, с която да отстранят някои недостатъци на технологията, които сега пречат да бъде интегрирана в повече страници. Разработчиците ще имат достъп до нов пакет от софтуерни инструменти, с които да адаптират AMP към своите уеб сайтове. Google са започнали процедури за стандартизиране на AMP в редица регулаторни органи и агенции по цял свят и да го превърнат в широкодостъпна технология за всички страници в интернет.

 

Вижте Google AMP ще ни позволи да отвяряме по-бързо уеб страниците от Gmail