Всеки сезон от съзтезателните серии на Formula E стартират  деветмесечна битка, в която да определят шампиона на надпреварата. За съжаление, както и останалите спортове и този ще получи „почивка“ заради разразилата се пандемия. За щастие обаче организаторите на надпреварата обявиха, че ще станем свидетели на виртуални състезания във Formula E. Те ще последват примера на Formula 1, NASCAR и IndiCar и ще радват зрителите пред малкия екран, като провеждат виртуални състезания чрез симулатор.

 


The Verge ни съобщават, че виртуаната серия Formula E ще се изпълнява в rFactor 2, който наред с iRacing е една от водещите сим състезателни платформи. Състезанията ще се провеждат всяка събота и ще се излъчват в Youtube, Twitch, Twitter и Facebook. Част от печалбата по излъчването на състезанията, ще бъдат дарени за борба с COVID-19.
Виртуалния сезон във Formula E ще е по-различен от стандартния състезателен формат. Разликата идва от там, че последният пилот ще бъде отстранен след всяка завършена обиколка, докато не останат само десет състезатели. След като това се случи останалите играчи ще завършат един последен двубой в една последна обиколка за победата в състезанието. Всеки пилот ще получи точки за мястото, на което са завършил.
Formula E ще провежда отделни събития за собствените си геймъри, които искат да се състезават. В повечето от виртуалните сезони, състезателите получават шанса да се изправят срещу харесвана звезда в истинския спорт. Във Formula 1 сериите това бяха Макс Верстапен и Шарл Люклер. За NASCAR Джими Джонсън и Кайл Буш. Геймърът с най-много точки в края на сезона ще получи шанс да управлява болид от Formula E.

 


Състезанията бяха едни от първите в големите автомобилни спортове, които бяха отменени заради пандемията от коронавирус. И все пак бяха нужни два месеца и половина, за да могат организаторите на направят виртуална версия на надпреварата.
Колкото и странно да е, че Formula E следва стъпките на по-комерсиалните моторни спортове, новата му виртуална серия вероятно ще бъде добре дошла в областта на заместващите вируални състезания. Хората по света търсят забавления, а за нарастващата фенска база на Formula E, гледането на тези състезания е утеха за отменените състезания. Това начинание ще бъде добре дошло за феновете на спорта, а и също така събраните средства ще отидат за добра кауза.

Още от Digital: Най-добрите състезателни игри за смартфони с Android