Работата от разстояние има своите особености, като активното използване на приложенията за видеочат е сред тях. Двете най-популярни в момента несъмнено са Zoom и Skype.

И двете имат своите предимства и недостатъци. AndroidAuthority ги съпоставя, за да можем по-лесно да преценим кое от тях ще е подходящият избор според нашите цели.

 

Любопитно: Историята на Zoom

 

Качество на видеото

И двете приложения поддържат стрийминг на видео с HD1080p резолюция, стига хардуерът и наличната интернет връзка да го позволяват. Skype изисква минимум 1.2Mbps скорост за HD видео, а Zoom – 3Mbps за максимално качество.

При Zoom 1080р резолюцията не е активирана по подразбиране, а се използва 720p. Това също е повече от достатъчно, особено в натоварните работни часове. Качеството на аудиото ще зависи от наличния микрофон.

 

 

Ограничения на участниците

Безплатната версия на Skype позволява видеоконферентни разговори с до 50 участника. Платената през Microsoft Teams – 250 участника.

Zoom от своя страна предлага разговори за 100 участника в безплатната си версия. При платената, броят им скача до 1000.

 

 

Нужен ли е акаунт?

Вече и двете приложения позволяват водене на видеоразговори без някой от участниците да има акаунт в тях. При Skype това става чрез функцията Meet Now, като може да се използва сайт, без да се тегли и инсталира приложението.

Zoom също има подобна функция, като позволява и връзка през телефонен номер. И двете приложения могат да генерират уникален линк, който да се споделя и да води към срещата.

 

 

Други функции

И двете приложения предлагат сходен списък с функции – споделяне на екрана, запис на срещата, съхранение в облак, водене на записки,  споделяне на файлове и др.

Zoom има повече интегрирани функции като допълнителни виртуални стаи в срещата, „вдигане на ръка“ и повече контрол над срещата от страна на организатора.

 

 

Съвместимост

И двете приложения имат много голяма съвместимост с различни устройства и платформи. Те могат да се използват на Windows, macOS, Linux, Android, iOS и през уеб браузър.

 

 

Сигурност

Zoom наскоро имаше проблеми със сигурността след няколко разкрития за пропуски в криптирането. Това обаче накара компанията да обърне повече внимание на защитите и да започне да работи приоритетно върху сигурността. Skype за сега няма такива проблеми.

 

 

Цените

Zoom има безплатна версия, но с ограничения – до 100 участника, до 40 минути продължитленост на сесия и др. Платените абонаменти започват от $14.99 на месец, като дават доста повече функции, по-продължителни сесии и др.

Безплатната версия на Skype е ясна, но и това приложение има платена версия. Тя е част от Microsoft Teams, като идва с много други опции на самата платформа Teams. Цените са $5 на месец за един потребител заедно с Office 365, докато при Zoom плащат само организаторите на срещите.

 

Кое е по-доброто приложение

Skype е най-близкият конкурент на Zoom, но определено не е насочен към бизнеса в нормалната си версия. Той може да е подходящ за по-малки работни срещи, които не изискват много функции, както и за вечерен „виртуален бар“ с приятели.

 

 

Zoom определено е насочена към бизнеса. Услугата има много възможности дори и в безплатната си версия. Все пак, тези функции може и да са ненужни за някои по-малки компании.

Платените версии и на двете приложения значително надграждат възможностите си. Затова всеки потребител трябва да прецени кое приложениe ще е подходящо според допълнителните функции, които ще са му необходими за пълноценна работа.

 

Още от Digital: Полезни съвети за безплатните приложения за видео чат – Zoom, Skype, FaceTime