Експерти по сигурността на Kaspersky Lab предупреждават да бъдем много внимателни, тъй като се разпространява нова заплаха за Android. Зловредният софтуер е кръстен с името Skygofree и се предполага, че е създаден от италианска компания, която разработва системи за видео наблюдение. Последната версия може да извършва от разстояние 48 различни команди на хакерите и е една от най-сложните заплахи за Android, които сме виждали досега. Skygofree лесно преодолява сигурността на смартфоните, тъй като се възползва от пет различни уязвимости на платформата.

 

След като инсталирате зловредния софтуер това осигурява достъп до цялата информация в устройството. В това число влизат текстови съобщения, списък с гласови обаждания, информация за местоположението, събития в календара, имейли и др., информира ArsTechnica. Skygofree на практика преодолява всичките мерки, с които се опитвате да предпазите смартфон с Android и излага на риск файловете, които съхранявате в него. Тестовете на Kaspersky Lab показват, че новата заплаха е в състояние да записва не само разговорите, но и всички околни шумове от микрофона, което е доста неприятно.

 

 

Skygofree може да копира всичките съобщения на потребителите от чатовете в WhatsApp, като се възползва от пропуск в сигурността на Android Accessibility Service услугата. Това е функция, с която не може да се похвали нито един вирус за платформата досега. Експертите остават изненадани и от това колко труден за откриване е зловредния софтуер, но също и от разнообразните функции, които позволяват да се управлява от разстояние. Tрябва да бъдете изключително внимателни какво съдържание изтегляте на смартфона, за да се предпазите от подобни заплахи.

 

Вижте как да предпазим Android смартфона си от вируси