Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и от Научния институт Уайзман в Израел разработват нова технология, която би могла да доведе до гледане на 3D филми без очила. Според сайта Digital Trends, технологията се нарича Cinema 3D и се основава на използването на „няколко паралаксни бариери в един дисплей, които позволяват на всеки зрител да вижда паралаксна бариера съответстваща на мястото, откъдето гледат.“

 

Звучи сложно, но идеята е, че различните гледни точки на зрителите в кино салона се обхващат от оптичната система на Cinema 3D с помощта на вградени в кино екрана огледала и лещи. Според учените, новата технология ще направи възможно наблюдаването на качествен 3D образ от различни позиции на седене. В момента, истински 3D образ може да се наблюдава само ако зрителят седи на определено – ограничено – отстояние от екрана.

 

Още от Digital: IMAX ще изграждат 3D системи за домашно кино в домовете ни срещу $400 хил.

 

Разбира се, докато станем свидетели на един истински 3D кино салон, в който няма да имаме нужда от очила, ще трябва да мине още доста време. В момента екипът разполага с работещ прототип, чиито размери обаче не са по-големи от тези на лист хартия. Все пак, надяваме се, че опитите им ще продължават да бъдат успешни и при увеличаване на размерите на прототипния Cinema 3D екран.