Темата Facebook е доста актуална в последните седмици, особено след изслушването, на Марк Зукърбърг пред американски сенатори в Конгреса. Повечето анализатори споделят мнението, че шефът на Facebook се е представил в доста положителна светлина, тъй като е изглеждал уверен и изчерпателен на всеки въпрос. Неслучайно стойността на акциите на компанията, които отчетоха сериозен спад заради скандала с личните данни на потребителите започна да се стабилизира след изслушването на Марк Зукърбърг.

 

Добрата новина за Facebook, обаче означава, че Конгреса ще фокусира вниманието си към другите технологични компании като Google и Twitter. Има голяма вероятност техните шефове Сундар Пичай и Джак Дорси да се наложи да дадат обяснения пред сенаторите по същия начин, както Марк Зукърбърг. Няма да е изненадващо, ако в следващите седмици Конгреса ги принуди да направят подобни изслушвания и да разкрият повече за начина, по който съхраняват и споделят личните данни на потребителите, информира CNet.

 

 

Така например Google събират информация за поведението на потребителите в популярни услуги като Gmail, Google Maps, YouTube, Google Search и др. Ситуацията е идентична и с Twitter, които разполагат с огромна база данни за милионите си потребители и активността им в интернет. Всички знаем, че поверителната ни информация се използва за таргетиране на реклами, но скоро може да се наложи лично шефовете на Google и Twitter да застанат пред Конгреса и да се опитат да защитят своята позиция пред сенаторите.

 

Oще от Digital: Шефът на Facebook разкри, че може да направи социалната мрежа платена