Група архитекти към студиото CRG Architects представиха концептуален дизайн на небостъргач изработен от бамбук. Според NextNature, екипът почерпил вдъхновение от естествените гори и се опитал да пресъздаде както техния вид, така и благотворното им влияние върху околната среда.

 

Уникалната сграда е съставена от различни по височина кули, основите на всяка от която са изработени единствено от бамбук. Само спойките, които ги държат, са направени от неръждаема стомана. По протежението на всяка кула са разположение различни на брой платформи, които й придават разчупена структура. Бамбуковият небостъргач е планиран като сграда-град, в която хиляди жители на Сингапур ще могат да живеят по един по-природосъобразен начин.

 

Независимо, че по същество бамбукът представлява просто висока трева, някои видове израстват по-силни и по-тежки дори от дъба и то само за пет години. Използването на бамбука като строителен материал би се оказало благоприятно за природата, тъй като всяка отсечена гора ще може да бъде възстановена напълно за половин десетилетие. За възстановяването на дървета, например, са нужни между 20 и 80 години.