TikTok е популярно приложение за мобилните устройства, което е разработено около идеята да споделяме кратки видео клипове. Заглавието се разработва от ByteDance и вече подобри редица рекорди за популярност в Google Play и App Store. Вероятно сте попадали на клипове с характерното лого на TikTok и в другите социални мрежи и водещи платформи в интернет.

Aмбициозната цел на приложението е да премине границата от 1 млрд. активни потребители месечно. Анализаторите очакват това да се случи до края на годината. TikTok вече е едно от най-популярните социални медийни платформи в световен мащаб. Съвсем логично това повдига въпроса достатъчно сигурни ли са акаунтите ни в TikTok.

През последните месеци това продължава да е тема, която предизвиква редица дискусии. Държавната администрация на Доналд Тръмп вече опита да форсира продажбата на мобилното приложение именно заради опасения, че споделя информация за потребителите с Китай.

Въпреки усилените опити на САЩ, обаче до сделка не се стигна преди изчитането на 2020г.

 

 

Опасенията са неоснователни, тъй като TikTok не представлява по-голям риск за сигурността от конкурентните заглавия и социални мрежи. Това е мнението на експерти на Sophos. Потребителите трябва да дадат сходни разрешения, както на Facebook, Instagram или Twitter.

Kакто всяко приложение от подобен тип TikTok събира информация за активността на своите потребители, които споделя със своите маркетингови партньори. Експертите твърдят, че това се случва с 50 различни типа данни, но въпреки това не смятат, че приложението крие твърде големи рискове.

Всеки потребител може да предприеме собствени действия, за да защити своите акаунти, като ограничи определено функции в TikTok.

 

Oще от Digital: TikTok тестват опция за ъплоуд на клипове с продължителност до 3 минути