Tранзицията към 4-нанометрови процесори се очертава като една от най-големите иновации в мобилната индустрия. Вече бе представен първият процесор с технологията и това е MediaTek Dimensity 9000. Скоро към тях ще се присъедини и следващият флагман чип на Qualcomm.

По този начин производителите ще разполагат с повече възможности за избор на хардуера в премиум смартфоните през 2022г. Премиерата на първия 4-нанометров процесор е само първата стъпка от нова вълна иновации, които ще подобрят работата ни с мобилните джаджи.

Впечатляващите подобрения в Dimensity 9000, обаче ще са свързани и с увеличение на цената. Популярният блогър Digital Chat Station твърди, че цената на 4nm чип ще е два пъти по-висока, в сравнение с неговия предшественик, а именно Dimensity 1200.

Припомняме ви, че реалните доставки ще стартират през първото тримесечие на 2022г.

 

 

Според последната информация флагманите с Dimensity 9000 ще бъдат налични от февруари 2022г. Ако цената на процесора е толкова висока вероятно можем да очакваме подобна стойност и от Snapdragon 8 Gen1, който ще бъде представен до броени дни.

МеdiaTek ще опитат да изострят конкуренцията с премиерата на още един процесор от средния клас  и това ще бъде Dimensity 7000. Въпросният чип ще е създаден с 5-нанометрова технология и ще има Cortex-A78 ядра, информира GizmoChina.

Агресивната стратегия на компанията вероятно ще ги превърне в още по-сериозна конкуренция на Qualcomm в световния пазар на смартфони. Колкото по-активно е съревнованието между тях, толкова по-добре за нас крайните потребители.

 

Още от Digital: МеdiaTek вече са най-големият производител на процесори за смартфони