Макар в някои държави вече пълната домашната изолация на хората да започва да намалява. Заплахата която нанесе на човечеството пандемията с COVID-19 никак не е за подценяване.
Това потвърждават и цифрите които споделя СЗО (Световната Здравна Организация). Към момента на написването на тази статия заразените с коронавирус по света са  1 739 007, а починалите следствие на вируса са 108 432. В България случаите са 661, а починалите 28.

Знаем, че повечето от вас са отговорни към ситуацията и правят всичко възможно, за да предпазят себе си и околните от коварния вирус. За цета спазвате домашна социална изолация, работите от вкъщи, а когато излизате да пазарувате, го правите с маска, ръкавици и предпазни очила.

 

 

Сред вас обаче има хора с хронични заболяване, което има нужда от периодично проследяване на състоянието ви. Или още по-лошото, имате възрастен роднина, който има нужда от такива медицински грижи.
Всяко едно посещение при доктор, крие голяма опасност от заразяване с COVID-19. Тук на помощ би дошла телемедицината. По друга форма, която условно можем да наречем телефонна медицина, отдавна някои доктори правят консултации на трудно подвижни пациенти и на такива, които живеят в отдалечени райони.
Сега обаче, предвид технологиите, които има човечеството, можем да се възползваме и от видео връзка, благодарение на която медиците могат да видят в реално време симптоматиката на дадено заболяване. Да прегледат документация и да дадат насока за прием на дадени лекарства.

Днес, а и дори след преминаването на пика на коронавирус, телемедицината ще става все по-актуална и ще търпи надграждане. Благодарение на нея ще са намалят възможностите за разпространение на COVID-19, ще се пести време за ходене до лекарски кабинети и за чакане по опашки. Последните също са потенциално място, където заразата може да се разпространи.

 

 

За съжаление има случаи в които телемедицината е безсилна. Читателка на публикациите в Digital.bg ни попита, дали знаем за съществуването на медицинско устройство, което може да направи сложното кръвно изследване на протромбиново време. 
Целта ѝ е, да не излиза от дома си и да не се подлага на риск от заразяване с COVID-19. Тук телемедицината би помогнала до толкова, че докторът да разчете от разстояние резултатите, но физически той не може да вземе кръвен тест от пациентката си. Тук на  помощ идват технологиите. 
Нашето проучване показа, че вече е създадено специално устройство, което може да измерва протромбиново време в домашни условия. Единственото неудобството при него обаче е, че струва доста, а в лаборатория взимането на въпросният кръвен тест е едва няколко лева. 

 

Още от Digital.bg: Над 500 000 хакнати профила в Zoom се продават продават в Интернет