По време на пандемията с COVID-19 се промени всичко около нас. Не само начинът ни на живот - който при по-отговорните хора стана по-затворен и социален единствено онлайн. Сериозна промяна се наблюдава и по отношение на работата ни. 
Коронавирус повлия негативно на някои бизнеси, като временно или напълно ги прекрати. Други пък получиха сериозно развитие и се наложи бързо да назначават нови попълнения в екипите си, без оглед на това каква заплата ще им предложат. 

 


Те просто трябваше да действат на мига, за да се възползват от ситуацията. Трети пък се наложи да променят изцяло начина си на работа и да се адаптират спрямо ситуацията.

Така стана с така наречените "Отворени офиси", които в последните години станаха много популярни в България и основно в София, където десетки огромни компании изнесоха своите сектори за поддръжка и обслужване на клиенти. 
Почти всички служители на тези компании в момента работят от домовете си на принципа "Home Office", който оказва се е също толкова успешен, колкото и "Open Office". За целта са нужни бърз интернет, добър лаптоп, смартфон с голяма батерия и отговорност към работата, която се върши.
Редица изследвания показват, че повечето хора които работят от вкъщи са много по-съсредоточени в работата си и са по-продуктивни, в сравнение с работата в голямо офисно пространство. 
Съгласете се, в отвореният офис има много разсейващи фактори - шумни колеги, възможност да си говорите с приятели, излизане за по цигара, а тя отново върви с още разговори.

Да не говорим и за другия фактор. За удобство и пестене на средства, споменатите големи компании използват за служителите си големи еднопространствени помещения. В повечето случаи на четири квадратни метра има по четирима служители. 
За в бъдеще, дори след отминаването на пандемията с COVID-19 това би представлявало проблем. Защото все повече хора ще избягват момента да работят в чак такава близост с други колеги.

 

 

Тук идва въпроса - ако след COVID-19 компаниите премината от "Open Office" към "Home Office", няма ли само да спечелят? Отговорът е по-скоро положителен. Особено в по отношение на работници с над година стаж, които имат достатъчно опит и са отговорни към работата си. 
Както вече казахме, те ще са по-продуктивни. А компаниите от своя страна ще спестят пари от откриване и поддръжка на офиси, които струват не малко.

Как точно COVID-19 ще промени правилата в бизнеса, предстои да разберем в близкото бъдеще, но със сигурност промени ще има и първите стъпки при тях вече са налице. 

Още от Digital.bg: Най-добрите безплатни програми за компресиране на големи файлове