Qualcomm е производител с огромно влияние сред екосистемата от устройства с Android. Процесорите с бранда Snapdragon се използват масово от смартфоните във високия и средния ценови клас. Американската компания е изправена пред все по-силната конкуренция на MediaTek, които вече генерират почти половината от продажбите в този ключов сегмент.

Мрежата от доставчици на компоненти и клиенти с внушително присъствие в мобилната индустрия е водещо предимство на Qualcomm. Все пак конкуренцията създава проблеми за компанията, която се подготвя за премиерата на 4-нанометровия Snapdragon 8 Gen1. Хардуерната криза при смартфоните също ще се отрази на плановете за експанзия на компанията.

Така например Samsung планират да намалят своята зависимост от Qualcomm, като намалят броя на доставките към своя партньор. С оглед популярността на смартфоните Galaxy това може да се превърне в голям проблем за компанията.

 

 

Последните данни разкриват, че Samsung планират да продадат повече от 300 млн. смартфона през следващата година. Още по-неприятното е, че други производители също могат да последват примера на корейският гигант, което ще остави Qualcomm без достъп до сериозен източник на приходи.

Аpple също вече стартираха транзиция към алтернативни решения и планират да създадат собствен 5G модем до 2023г. Загубата на пазарния дял на iPhone може да се превърне в непреодолимо затруднение за Qualcomm. Друг голям клиент, който може да спре да използва процесорите на компанията е Google.

Представителите на серията Pixel ще имат Tensor чипове, което на свой ред ще изостри конкуренцията върху Qualcomm. Всичко това вероятно ще накара компанията да търси алтернативни източници на приходи, включително и навлизане в нови пазарни сегменти.

 

Още от Digital: Защо смартфоните с Qualcomm процесори получават по-бързо ъпдейти от тези с MediaTek