Една от най-големите и коментирани новини е, че Великобритания ще излезне от Европейският съюз на 31 Януари 2020г. След по-малко от 2 дни "Брекзит" вече ще е факт. Икономическите промени за Кралството са големи, но тях няма да изброяваме, защото сме технологичен сайт. Тук ще отговорим на два въпроса, които най-често задават българите:


„Ще мога ли да влизам във Великобритания с лична карта?“ и „Цената на телефонните разговори и мобилни данни в роуминг, ще се промени ли?“

 

По време на преходният период, който ще протече до 31 Декември 2020г., ще можем да посещаваме Великобритания само с лични карти, както правим и към днешна дата. След тази дата, все още не е ясно какво точно ще се случи. В официалният сайт на британското правителство е дадена информация, че след  2021 г. граждани на Европейският ще влизат в страната с валиден задграничен паспорт, но не и само с лична карта.

 

 

След като вече сте във Великобритания, със сигурност ще искате да провеждате телефонни разговори и да използвате мобилен интернет. Както знаете днес в страните извън Европейският Съюз, цените за тези услуги са невероятно високи и само с обновление на няколко приложения, можете да си докарате сметка за няколко стотин лева. Дали ще бъде така и във Великобритания? От българските телекоми, Теленор първи излезе с официално становище по въпроса. Ето и цитат от писмото, което Digital.bg получи:

 

„Във връзка с предстоящото напускане на Великобритания на Европейския съюз на 31 януари 2020 г., Теленор би желал да заяви следното: Към момента не се предвиждат промени в цените за ползване на роуминг услуги във Великобритания от страна на клиентите на Теленор. Както и досега, след 31 януари, клиентите на Теленор ще ползват роуминг във Великобритания при условията и цените, валидни за Зона ЕС.“

 

По информация предоставена ни от Виваком, те също не планират да променят цените на услугите си при роуминг във Великобритания, след излизането ѝ от ЕС.

 

В близко време очакваме становището и на А1, като ще ви информираме за него допълнително.