Днес в световен мащаб безработицата достига огромни размери. Основна заслуга за това има пандемията с COVID-19, която буквално срина икономиката в редица сектори. За щастие обаче се появиха нови такива или се засилиха вече съществуващи, което пък създаде нови работни места.

През 2020 година обаче технологиите достигат нива, които никой не е предполагал преди години, че е възможно да се постигне. Със сигурност сте гледали филми или чели романи, в които действието се развива в една много далечна година, когато хората са заменени от роботи.

 

 

Дали обаче това време е толкова далеч и не идва ли момента, в който хората стават излишни и не особено рентабилни за работа. Един човек може да работи средно по 9 часа на ден, има нужда от почивка, от храна от ходене до тоалетната. Роботът няма тези проблеми и нужди.

Човекът се изморява и следствие на умората си прави грешки, които могат да бъдат фатални. Роботите са машини и единственият момент, в който могат да спрат е при липсата на енерия.

Което пък води до преимущество при човешката работна ръка, която дефакто не е зависима напълно от електричеството и може да изпълнява доста функции без него. Но пък днес почти всяка работа се извършва с помощта на машини, които имат нужда от ток.

 

 

Видеото което можете да намерите над тази статия изобразява именно безкрайният производствен процес, който могат да изпълняват машините. Замислете се – колко такива торти може да направи човек и колко машина? Как ли ще изглеждат фабриките след максимум 10 години?

 

Още от Digital.bg: Стартираха продажбите на първия вертикален телевизор в света Samsung Sero TV (Видео)

 

Музика: Bensound.com