АRM се надяват да станат по-влиятелен фактор в световния пазар на компютри. Компанията разработва популярните ядрата Cortex и Mali GPU модулите, които се използват от милиони смартфони. Tехнологиите на ARM се лицензират за други производители като Qualcomm и им позволяват да модифицират архитектурите за своите хардуерни решения.

Процесорите от Qualcomm Snapdragon серията имат силно влияние в мобилната индустрия. Apple също се отказаха от дългосрочното партньорство с Intel, за да преминат към технологии на ARM. Вече ви информирахме какво представлява М1 процесора и това е ключов фактор, който ще допринесе за популярността на ARM в следващите две години.

Qualcomm вече са започнали работа над второто поколение на Snapdragon 8cx платформата, което ще видим в следващите месеци. Според данни на WinFuture ни очаква премиерата на още един процесор, който ще стане част от Qualcomm Snapdragon 7 Series. Кодовото име на новия чип е "SC7295" и ще е предназначен за лаптопи и хибриди с Windows 10.

 

Архитектурата е базирана на Snapdragon 7хх чиповете за смартфони, но ще има по-висока работна честота. Максималната скорост на SC7295 се очаква да бъде 2.7GHz за "Gold" ядрото, което ще е допълнено от още три "Silver", опериращи на 2.4GHz. Qualcomm ще използват другите четири ядра за извършване на по-леки задачи и пестене на енергия.

Няма да е изненадващо, ако процесора освен в лаптопите от бюджетния клас намери място и в хромбуците на водещите производители. Qualcomm също така ще представят премиум архитектура с чип дизайн на ARM през втората половина на годината.

Именно устройствата с новия Snapdragon 8cx се очаква да бъдат ключови за Qualcomm в този пазарен сегмент през 2021г.

 

Oще от Digital:  Новата платформа Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G обещава големи подобрения в смартфоните и лаптопите