Няма как да не си спомняме, че преди – до около 2003 година, всички компютърни дисплеи се произвеждаха в почти квадратното съотношение 4: 3. По онова време, когато многозадачността всъщност не беше позната и никой не гледаше видео на своите компютри, 4: 3 беше напълно приемливо съотношение, припомнят от Digital Trends.

 

Нещата обаче се промениха, тъй като потребителите започнаха да вършат едновременно по няколко неща на компютрите си и за целта трябва да поставят прозорците един до друг. Тъй като вече имаше нужда от по-широки дисплеи беше въведено съотношението на страните 16:10, който е по-удобен за работа с множество прозорци.

 

Редица производители на компютри първоначално приеха новото съотношение, но при телевизорите постепенно се наложи 16: 9 като стандарт. И производителите на компютри бавно преминаха към него.

 

От около 2010 година насам почти всички дисплеи на компютри, включително дисплеи на лаптопи, използват това съотношение 16: 9, а Full HD (1 920 x 1 080) се превърна в стандартна разделителна способност. Разбира се има изключения, а именно Apple, чиято линия MacBook използва 16:10, и Microsoft със своята Surface линия, която използва съотношение на страните 3: 2. Но като цяло ако днес купите лаптоп, той вероятно ще има 16: 9 дисплей.

 

И така, какво не е наред с 16: 9?

Няма съмнение, че гледането на видео, поне телевизионните програми и стрийминга на видео са чудесни в 16: 9. Видеото пасва перфектно на дисплея без никакви черни ленти в горната част за стандартно Full HD и 4K съдържание. Филмите, които стартират в 21: 9, имат черна лента (освен ако не са преформатирани за 16: 9, но тогава се губи съдържание от всички страни), а съдържанието със стандартна разделителна способност (SD) 4: 3 има черни ленти отстрани.

 

Проблемът на съотношението 16: 9 е производителността, защото дисплеят е твърде къс, за да показва достатъчно съдържание. Разбира се, можете да поставите два прозореца един до друг - да речем Word документ и уебсайт - но ще превъртате повече. Точно тук по-подходящо съотношението на страните би било 16:10 или 3: 2. То ви позволява да виждате повече съдържание наведнъж по вертикалата, което е особено важно за уеб съдържанието, което обикновено се форматира за вертикално превъртане.

 

Вероятно ще се съгласите ако се каже, че като цяло потребителите не харесват 16: 9 съотношението, освен когато гледат видео.

 

16:10 или 3: 2 е решението?

Както споменахме по-горе, Microsoft се спира на съотношението на страните 3: 2 за своята Surface линия и всеки модел, произведен днес, включително Surface Pro, Surface Book, Surface Laptop и Surface Studio използват това съотношение. Това не трябва да е изненада, тъй като Microsoft набляга на производителността.

 

Като се има предвид, че Surface устройствата също като цяло имат висока разделителна способност, можете да поставите вертикално много информация в два прозореца и това може значително да подобри работния ви процес.

 

Както също вече споменахме, Apple използва съотношението на страните 16:10. То е по-високо от 16: 9 и по-широко от 3: 2, което е добър компромис. Получавате повече вертикално пространство за работа, както и повече хоризонтално пространство, а видеото 16: 9 се вписва по-добре, с по-малко разсейващи странични ленти.

 

Друг важен аспект при съотношенията 16:10 и 3: 2 е, че те работят по-добре в режим на таблети на все по-често срещаните днес модели лаптопи 2 в 1.

 

Колко дълго още ще се продават лаптопи със съотношение на страните 16:9?

Добрата новина е, че повече производители приемат съотношението 16:10, а има и такива (Huawei се откроява с линията си Matebook) следват избора на Microsoft и приемат 3: 2.  И за двата си 13-инчови  XPS лаптопи - PS 13 2-in-1 и 2020 XPS 13 – Dell са избрали 16:10 съотношението. Acer се присъединява към Microsoft и Huawei като избира 3: 2, по-специално за новата версия на своя 13-инчов Swift 3.

 

Това означава ли, че ще последват и други производители? Не е задължително, но  е много вероятно тъй като плюсовете на 16:10 спрямо 16: 9 са много повече – дори 4K видео се гледа по- приятно на 16:10 екран с размери 3 840 x 2400.

 

Въпросът е: Колко време ще отнеме прехода от 16: 9 към 16:10 и 3: 2? Отговорът е доста сложен, но определени факти са очевидни. Първо, много производители са вложили средства и време в разработването на устройства с 16: 9 дисплеи във всякакви разделителни способности и използват всякакви технологии, включително AMOLED дисплеи, които красят някои от любимите ни премиум модели лаптопи. Преоборудването им в 16:10 и 3: 2 ще отнеме време. И производителите ще трябва да направят значителни промени в дизайна на всеки нов лаптоп, който произвеждат.

 

Помислете за HP, който наскоро обяви нови версии на отличните си Specter x360 13 и Specter x360 15. И двете версии имат зашеметяващи AMOLED екрани, но в съотношение 16: 9. Това означава, че най-малко една година още един от най-големите производители на компютри няма да премине към различно съотношение. Същото важи и за Lenovo. Времето ще покаже дали и кога 16: 9 лаптопите ще излязат от употреба.

 

Вижте какво трябва да знаем когато купуваме лаптоп