Google вече пусна последната версия на своята мобилна платформа Android, 6.0 Marshmallow, за Nexus смартфоните. За съжаление обаче Android ъпдейтите не стават по едно и също време за всички модели, това често отнема много време.

 

Можем обаче и сега да се възползваме от най-новите функции на Android Marshmallow, стига да знаем начина. От Make Use Of са се заели със задачата да ни покажат 6 начина да ползваме Android Marshmallow функциите без ъпгрейд.

 

1. Интерфейс

Google Now Launcher е точно тов,а което Android Marshmallow ви предлага като интерфейс на началния екран, а освен това и подкрепя някои от новите функции на последната версия на платформата. Google Now Launcher е доста впечатляващ и достатъчно лек, за да работи бързо дори на маломощен хардуер, така че той определено е претендент за един от най-добрите безплатни Android стартери.

 

2. Архивиране

Marshmallow предлага възможност за архивиране на данните и настройките от приложенията, за да можем при необходимост да ги възстановим на друго устройство, без да е нужно устройството да е разкодирано. Е, може да се изненадате, че това е възможно да се направи и сега с приложението Helium и съпътстващото го Carbon приложение за Windows, Mac или Linux. Стартирайте приложението, свържете телефона с компютъра си и сте готови да архивирате. Helium Premium ви позволява да архивирате в облака и на външна памет.

 

3. Индивидуален контрол върху разрешенията, искани от приложенията

Android Marshmallow най-накрая предложи възможността за контролир върху разрешенията, искани от приложенията на индивидуална основа. Какво означава това? Ако приложение иска разрешение да чете вашите текстови съобщения и вашите GPS данни, можете да изберете да му предоставите достъп до GPS данните си, но не и до вашите съобщения. App Ops е приложение което ви дава тази сила дори и ако използвате по-стара версия на платформата.

 

4. Копиране и пренасяне на текстове

Android 6.0 улеснява изрязването, копирането и поставянето на текст. Така например, ако имате Google Translate инсталиран на вашето устройство, можете да изберете текст, който ще ви бъде директно преведен. Ако искате да се радвате на подобна възможност без да актуализирате платформата на устройството си, може да използвате приложението Native Clipboard.

 

5. Увеличаване живота на батерията

Marshmallow има две невероятни функции, които удължат живота на батерията. Едната е автоматичното поставяне на неизползваните приложения в режим ‘Сън‘. А другата открива  кога не използвате телефона си и спира използването на данни. Greenify for Android и JuiceDefender са две приложения, които могат да ви помогнат в борбата с бързото изтощение живота на батерията на вашето Android устройство.

 

6. По-бързо зареждане на уеб страници

Една от най-страхотните нови функции в Android Marshmallow е Custom Tabs в Google Chrome. Благодарение на тази функционалност отделните приложения могат предварително да зареждат уеб сайтове във фонов режим. По този начин потребителите ще разполагат с възможността почти мигновено да виждат съдържанието и така максимално бързо да навигират и откриват информацията, която търсят в тях.

 

Chrome е най-бързият Android браузър, но Chrome не е непременно най-добрия браузър. В това може да се убедите ако тествате Firefox 42 Beta за Android. Firefox 42 има една много полезна нова функция, наречена “Tab Queuing”, която може да ползвате дори когато работите с друго приложение. Така например докато сте в друго приложение и попаднете на линк, щом кликнете върху него, той мигновено ще се запази в Firefox, без да се налага да спирате работата си и да напускате текущото приложение. По-късно когато отидете в Tab Queue, с един клик може да отворите всички линкове в Firefox.

 

Вижте 9 функции в Android 6 Marshmallow, за които може би не знаете