Повечето от нас знаят как да гарантират сигурността си когато използват личния си компютър или мобилно устройство. За съжаление обаче често се оказваме неподготвени когато сме на път и излагаме на риск личните си данни.

 

Независимо дали пътуваме по работа или за удоволствие, има 6 начина по които можем да гарантираме сигурността на данните си, според Make Use Of. Ето кои са те:

1. Бъдете внимателни когато използвате обществени компютри

Много е възможно да ви се наложи да използвате обществен компютър докато сте на път. Обществените компютри обаче за съжаление крият огромен брой рискове за сигурността. Например, вие не знаете кой е използвал компютъра преди вас или кой ще го използва след вас, нямате представа дали машината не е заразена с вируси и дали Wi-Fi или LAN мрежата, към която е свързан всъщност е защитена. Ето защо общото правило гласи, че никога не трябва да се логвате в лични акаунти от обществен компютър, нито пък да въвеждате лични данни.

2. Прикрийте следите си

Ако сте били принудени да използвате обществен компютър по някаква причина, добра идея е да се опитате да премахнете всяка следа къде сте били, преди да си тръгнете. Например, можете да се опитате да изчистите браузъра от бисквитките, кеша и историята на сърфиране. Освен това, добре е да използвате „режим инкогнито“ на браузъра – това ще ви гарантира, че вашите пароли или историята на сърфиране няма да се съхраняват на компютъра. Имайте предвид обаче, че тази функция може да се заобиколи.

3. Използвайте двуфакторна автентификация

Ако ще бъдете далеч от дома за дълго време, помислете за използване на двуфакторна автентификация на колкото се може повече акаунти. Microsoft, Google, Evernote, Dropbox, PayPal, повечето банки, Facebook, Apple ID, iCloud, Twitter, както и множество други сайтове и приложения предоставят услугата. Използването на потвърждаването в две стъпки е един от най-добрите начини да се предотврати неоторизиран достъп до акаунтите ви, дори и ако някой успее да открадне паролата ви.

4. Актуализирайте всичко

Уверете се, че всичките ви приложения и операционни системи са актуализирани и че използвате последните кръпки по сигурността за да не сте изложени на бъгове и заплахи, които са били открити и фолирани месеца по-рано. Това изискване е още по-важно, когато ви предстои пътуване. Необезпечените Wi-Fi мрежи биха могли да позволят на местните киберпрестъпници да проникнат в устройството ви.

5. Не съхранявайте поверителни данни на устройството си

Ако е възможно, когато пътувате не съхранявайте поверителни данни във вашия лаптоп или таблет. Така ако изгубите устройството си или то бъде открадното щетите за вас ще са минимални. Ако се нуждаете от достъп до важни файлове и документи, когато сте далеч, по-добре използвайте сигурни методи за отдалечен достъп до компютъра в офиса ви.

6. Пазете личните си устройства от кражба

Загубата или кражбата на смартфона ни е изключително неприятен инцидент, който може да ни причини множество непредвидени главоболия и проблеми. Ето защо трябва да дадем всичките си усилия да се предпазим от подобна неприятност. Вече сме споделяли с вас какво може да се направи по този въпрос в статията: 6 полезни съвета да предпазим телефона си от кражба.

 

Вижте как лесно да откриваме безплатни Wi-Fi мрежи