Изкуственият интелект (или Artificial Intelligence - AI) води началото си от далечната 1950 година, когато компютърният пионер Алан Тюринг въвежда теста на Тюринг в своята статия "Computing Machinery and Intelligence" („Изчислителните машини и разума“).

 

Самият тест представлява опит за състезание между човешкия интелект и този на машината. От този момент насам програмистите се стремят да създават мислещи машини, но малцина разбира се, успяват.

 

През последните няколко десетилетия, имаше огромен напредък в тази област, но това само ни въвежда на мисълта дали развитието на изкуствения интелект е нещо наистина добро за човечеството.

 

Мненията по този въпрос са различни, но сега нашата цел е да ви запознаем с 6 любопитни факти за изкуствения интелект.

1. Повечето изкуствени интелекти са жени

Независимо дали става въпрос за Google Now, Siri или Cortana, гласът по подразбиране е от женски пол. Няма конкретна причина това да е така, но за избора влияят няколко фактора. Според специалистите женският глас звучи по-успокояващо и по-малко заплашително от мъжкия. Освен това, върху AI работят предимно мъже и е нормално те да възприемат женския глас за по-атрактивен.

2. Изкуственият интелект може да се самопоправя

Екип учени са разработили робот, който може да се самопоправи при повреда, дори и след като загуби два от шестте си крака. За да разбере какъв точно му е проблемът, след регистрирането на такъв, роботът анализира с помощта на алгоритъм всички грешки и изчислява какво не е наред и как да се възстанови сам.

3. Изкуственият интелект може да предсказва бъдещето

Интересен феномен в изкуствения интелект е суперкомпютърът SGI Altix, наречен Nautilus. Оказва се, че до известна степен, Nautilus може да предсказва бъдещето. Той е предвидил Арабската пролет. Нужната му информация, Nautilus събрал от над 100 милиона новинарски статии от всички краища на света, датиращи още от 1945 година.

4. Изкуственият интелект може да пише статии

Първата статия, написана от изкуствен интелект, се появи във вестник The Los Angeles Times. Тя се отнасяше до земетресение със степен 5 по скалата на Рихтер, регистрирано в Калифорния. Компютърът разчел данните от сеизмографа и основавайки се на тях съставил анонса. Разбира се все още сме далеч от написването на книга или сценарий за филм, но технологията се развива.

5. Изкуственият интелект е отличен играч на покер  

През 1997 година компютърът Deep Blue на IBM победи тогавашния световен шампион по шах Гари Каспаров. През 2011 година пък, IBM Watson участва в телевизионната игра Jeopardy и спечели. През тази година суперкомпютърът Claudico се яви на покер турнир в Питсбърг и макар че не победи, игра достойно.

6. Изкуственият интелект може да се обучава

Има една поговорка според, която компютрите са толкова умни, колкото лицето, което ги използва. Въпреки това, изкуствения интелект може да се самообучава. Например, Google разработиха система за изкуствен интелект, която се научи сама да играе Atari 2600 игри. След това, тя победи някои от най-добрите играчи в света. Друг пример е робот разработен от армията на САЩ, който се научи да готви от клипове в YouTube.

 

Вижте човек срещу компютър в теста на Тюринг