Може и да не сте се замисляли, но ежедневно по света се правят милиони снимки по най-различни причини. В това число влизат както заснемането на празници и тържества, така и фото сканирането на документи. Разбира се, няма нужда да изброяваме селфитата.

 

Въпросът е, че през годините технологиите успяваха да задоволят всякакви нужди и ставаше така, че независимо от предпочитанията на масовия потребител, производителите на фотоапарати като чели винаги успяваха да задоволят всеки вкус.

 

Ето защо, сигурно ще ви е интересно да научите някои любопитни факта за фотографията, които може и да не знаете все още.

 

1. Първият цифров фотоапарат е проектиран месец декември 1975 година от Стив Сасон за Kodak. Устройството е имало размерите на тостер, тежало е 3,6 кг и е заснемало черно-бели изображения с резолюция от 100 × 100 или 0,01 мегапиксела според съвременната терминология.

 

2. Най-дългият негатив има дължина почти 40 м и е създаден от Естебан Диаз през 2010 година. Той го използвал за заснемане на основните улици в Буенос Айрес. За целта, Диаз монтирал камерата на покрива на колата си.

 

3. Смята се, че населението на Земята е направило около 3,8 трилиона снимки.

 

4. Човекът с най-голямата колекция от фотоапарати в света е Дилиш Парек от Мумбай. Той разполага с 4 425 фотоапарата.

 

5. Най-старата оцеляла снимка е от 1826 година. Тя е направена от фотографа Жозеф Ниепс в имота му във Франция.

 

6. Първата цветна снимка. Тя е направена от математика-физик Джеймс Клърк Максуел. Считана е за първата трайна цветна фотография и е представена от Максуел на негова лекция в Royal Institution, Лондон, през 1861 година. На Максуел се приписва изобретяването на научния процес, който прави заснемането възможно.

 

Вижте 5 важни правила, които е добре да се спазват при правенето на снимки