Основателят и генерален директор на китайският технологичен гигант Xiaomi (Mi) - Лей Джун (Lei Jun) ще се наложи да се раздели със скромната сума около 1 милиард китайски юана които се равняват на над 250 милиона лева.

 

 

Облогът е с давност от 2013г. и е с Дун Минчжу (Dong Mingzhu), който е председател на съвета на директорите на друг китайски гигант Gree Electric  По информация на Bloomberg, всичко започва когато шефът на Xiaomi участва в популярно телевизионно предаване в Китай, по време на което заявява, че финансовите резултати на компанията ще задминат тези на Gree в рамките на следващите 5 години. Дун Минчжу се обзалага първоначално на 1 Юан, но последствие увеличава ставката на 1 милиард. По думите на Минчжу, свидетел на облога е станал целият китайски народ.

 

 

През тези 5 години Xiaomi се разви стремглаво в различни технологични направления, включително смартфони, домашна техника и електрически скутери които стават все по-популярни и в България. Gree пък се съсредоточиха в климатичните инсталации, от където идва и враждата между двете компании, защото се конкурират в тази обща пазарна ниша. През годините Gree не еднократно са обвинявали в мошенйичество и нарушаване на много патенти. За по-малко запознатите - неотдавна Xiaomi купи 1.28% от климатиците Midea за скромната сума от 204 милиона долара.

 

След като и двете компании обявиха официално финансовите си резултати, стана ясно, че в басът между Лей Джун, който е известен като „Китайският Стив Джобс“ и Дун Минчжу, печаливша е дамата. Xiaomi е с 178 милиарда юана (46 млрд. лева), а Gree  има 198 милиарда юана (51 млрд. лева).

 

 

За момента двамата опоненти не са казали какво ще се случи с облога и дали няма да редуцират отново колосалната за бас многоцифрена сума, до 1 юан (0.26лв). Времето ще покаже.