Приложението за видеоконферентни разговори Zoom стана много популярно покрай ограниченията заради COVID-19.

От Zoom се похвалиха, че дневните им потребители са достигнали 200 милиона през месец  март в сравнение с 10 милиона през декември миналата година.  С популярността на услугата обаче се появиха и проблемите, включително доста критики около сигурността,  които определено промениха нагласата на потребителите.

Припомняме ви малко любопитна информация:

Само преди няколко дни беше открит проблем със сигурността, който бе свързан с приложението за iOS на Zoom, което нелегално споделя данните на потребителите.

Към Zoom бяха отправени няколко нападки, едната е че компанията не използва криптиране на разговорите от край до край, както е написано в сайта на компанията и другото е, че разговорите минават през китайски сървъри.

Министерството на образованието в Ню Йорк забрани използването на Zoom  за дистанционно обучение. Не закъсня и реакцията  Microsoft, които споделиха, че най-добрата алтернатива на Zoom е Microsoft Teams. От технологичната компания направиха публикация в блога си като подчертаха техния подход към поверителност и сигурност в приложението си.

Google пък официално издадоха забрана служителите им да не използват Zoom и причината са съображения за сигурност свързани с начина, по който работи Zооm и обработва личните ни данни.

Явно обаче не всички са срещу Zoom. Основателят и председателят на Oracle Лари Елисън даде много висока оценка на Zoom тази седмица, като го нарече „основна услуга“ за бизнеса и другите хора по света.

Елисън сподели във видео, публикувано в YouTube, че Zoom ще продължи да бъде много важен за бизнеса, дори след като работниците се върнат в офиса.

„С нетърпение очакваме икономиката да се отвори отново, очакваме да се върнем към старата си работа, но начинът, по който работим, вече никога няма да бъде същият“ Вече ще се срещаме не само лице в лице, но и цифрово чрез Zoom.“

Подкрепата на Елисън може да се окаже много полезна и в правилния момент за Zoom.  Шефът на Oracle е влиятелен милиардер с връзки с администрацията на Тръмп. Елисън подкрепя президента на САЩ, а според The ​​New York Times дори самият той е казал на президента за антималарийното лекарство.

Припомняме ви , че преди дни Тръмп каза, че антималарийно лекарство хидроксихлорохин може да бъде сред "най-големите промени в играта в историята на медицината" заради потенциалните му позитивни ефекти срещу COVID-19.