Nokia са един от най-големите доставчици на телекомуникационно оборудване и планират да станат глобален лидер в популяризирането на 5G технологията. Шефът на компанията, Раджеев Сури изрази увереност, че това е сегмент, в който вижда сериозни възможности за бизнес развитие. Настоящите проблеми на Huawei и търговските санкции на американското правителство само могат да улеснят Nokia и да предпоставят успеха им в дългосрочен план, съобщава VentureBeat. 

 

Анализаторите също са на мнение, че Nokia и Ericsson ще извлекат най-големи позитиви от продължаващите затруднения на китайския гигант. Изключването на Huawei от телекомуникационната мрежа в САЩ означава, че двете компании могат да поемат доставките за изграждане на 5G инфраструктура в страната. Шефът на Nokia не пожела да се ангажира с конкретни прогнози, но е уверен в дългосрочните изгоди за ръководената от него компания в контекста на проблемите на Huawei.

 


 

Финландският производител вече е сключил 37 договора за доставка на телекомуникационно оборудване за 5G мрежи. Интересното е, че в списъка фигурират и големите мобилни оператори в САЩ, като AT&T и T-Mobile. Всички тези процеси могат да превърнат Nokia в първия голям доставчик на хардуера необходим за изграждането на 5G инфраструктура по цял свят. Ако това се случи ще допринесе не само за по-високите им приходи, но също за подобряване на имиджа им в световен мащаб.

 

Oще от Digital: Nokia ще реорганизира бизнеса си, за да стане по-влиятелна компания в сферата на 5G мрежите