Huawei продължават да поддържат добри отношения с Google въпреки търговските санкции на американското правителство. Китайският производител вече разработва собствена алтернатива на приложенията и услугите, които да използват, ако забраните продължат. Това е причината новите смартфони на Huawei да работят с App Gallery и да използват дигиталните услуги HMS. Китайските граждани не обръщат внимание на тази лимитация, но тя влияе сериозно на популярността на компанията на европейския пазар..

 

Google също желаят да подновят отношенията си с китайския производител, тъй като имат полза и за двете страни. Решението за вдигането на санкциите, обаче трябва да бъде взето от американското правителство, което вече постави Huawei в т.нар. "черен търговски списък". Финансовите загуби за компанията са в размер на десетки милиарди долари, а възможността на Google да не правят бизнес с втория най-голям производител на смартфони в мобилната индустрия също е доста разочароваща.

 

 

Председателят на Huawei, който се сменя на ротационен принци, Ерик Ксу също изрази желание за нормализиране на отношенията с Google. От думите му разбираме, че също така би искал да види популярните приложения на компанията в Huawei App Gallery. По този начин потребителите ще могат да ги използват на устройствата на Huawei въпреки забраната. Toва би предсталявало оптималното решение за китайския бранд докато не бъдат премахнати напълно търговските санкции срещу тях.

 

Ерик Ксу смята, че това е възможно и даде за пример начина, по който всички приложения на Google са достъпни за свободно изтегляне от App Store. Въпреки факта, че това е конкурентната платформа на Android всеки собственик на устройство с iOS може да ги изтегли на своето устройство. Засега няма официално решение по този казус, но със сигурност идеята, която лансира временния председател на Huawei е доста интересна и може краткосрочно да реши проблемите им.

 

Още от Digital: Huawei предлага на разработчиците 90% от приходите от AppGallery