Главният изпълнителен директор на Intel, Боб Суан oфициално потвърди, че компанията ще се раздели с еди от най-важните си специалисти. Това е главния инженер и ръководител на хардуерната дивизия, Венката (Мърти) Рендучинтала.

Според официалните данни след 3 август той вече няма да изпълнява служебните си задължения и ще се оттегли от своя пост. Неговата кариера в Intel продължи повече от четири години. Конкретната причина за напускането на хардуерния шеф не бе публикувана, но вероятно е свързана с транзцицията към 7-нанометрови процесори.

Невъзможността на Intel да произведат процесори в стабилно състояние с тази технология е причината да продължават да се лимитират до 10nm чипове. Всички тези процеси имат водеща роля за увеличаващото се присъствие на AMD в индустрията. 

Компанията продължава да печели позиции за сметка на Intel и това няма да се промени през 2020г. Най-вероятно тази ситуация е накарала Боб Суан да предприеме тази ключова структурна промяна в технологичния гигант. 

 

 

Припомняме ви, че назначението на Рендучинтала стана факт през февруари 2016г., когато бе привлечен от Qualcomm. Неговата длъжност му предоставя пълен контрол над процеса на проектиране и производство на процесори от компанията. 

Въпросната дивизия се казва Technology, Systems Architecture and Clien Group. След оттеглянето на досегашния хардуерен шеф това подразделение ще бъде разделено на пет групи. Всяка от тях ще се фокусира върху конкретни етапи от целия процес.

Бъдещите шефове на тези структурни звена на Intel ще се отчитат директно на главния изпълнителен директор, Боб Суан, съобщава VentureBeat. Вече дори се обмисля възможността процесорите на Intel да бъдат произвеждани от външни компании, като TSMC. 

Това е част от стратегията да се преодолее изоставането от AMD по отношение на 7-нанометровите архитектури. Следващите месеци ще имат ключово значение за бизнеса на Intel и ще покажат дали компанията има потенциала отново да доминира компютърната индустрия.

 

Още от Digital: Премиерата на новото поколение 7-нанометрови процесори на Intel се отлага за 2022г.