Шведският производител на телекомуникационно оборудване официално потвърди, че главния изпълнителен директор ще напусне своя пост. Решението на Ericsson е изненадващо, тъй като Бьорйе Екхолм зае най-важния пост в структурата на компанията преди по-малко от три години. Това се случи през януари 2017г., когато наследи на позицията Ханс Вестберг заради негативни финансови резултати и натиск от страна на инвеститорите.

 

Бьорйе Екхолм е дългогодишен ветеран с богат опит в индустрията, който бе член на борда на директорите и шеф на Investor AB преди да стане част от Ericsson. Новината за напускането на неговата длъжност предизвика минимален спад в стойността на акциите на компанията. По време на управлението на Бьорйе Екхолм пазарната капитализация на Ericsson се увеличи с 44%, съобщава Reuters. Шведският производител вече е избрал неговия наследник.

 

 

Това ще бъде Хакан Буске, който досега бе главен изпълнителен директор на Saab. Компанията вече потвърди, че той ще се оттегли. Очакванията се Екхолм да го направи в следващите няколко месеца. Съществува голяма вероятност тази важна позиция в структурата на Ericsson да влезе окончателно в сила в първите седмици на новата година. Investor AB е най-големият акционер във Ericsson и Saab, притежавайки съответно 23% и 40% дял в двете шведски компании.

 

Още от Digital: Ericsson ще съкратя 25 000 работни места, за да намалят разходите си