Преди няколко седмици ви информирахме, че Foxconn искат да купят Sharp и сега разбираме още любопитни детайли около тази сделка и се оказва, че японската компания е все по-близо до това да се съгласи да приеме предложението. Близки до индустрията източници разкриват, че борда на директорите вече е провел среща, на която са одобрили сделката, чиито финансови параметри ще достигнат до $6.2 млрд. Трябва да отбележим, че информацията за това придобиване предизвика позитивни реакции сред инвеститорите и доведе до ръст в акциите и на двете компании от съответно 4% и 3.9%.

 

Така пазарната капитализация на Sharp в момента е приблизително $2.7 млрд., като по-високата сума, която Foxconn ще плати е свързана и с ангажимента да се плати огромен дълг, което е причина за тази цена, коментира Engadget. Японският производител има големи традиции в производството на телевизори и дисплеи за мобилни устройства, но изпитва проблеми заради невероятната конкуренция на другите азиатски компании. Огромните инвестиции на Sharp в разработването на LCD панели от ново поколение не постигнаха успеха, която тя очакваше, което е основния мотив тя да се съгласи да бъде купена от Foxconn. 

 

Анализтаорите очакват след като тя стане факт това да доведе до стабилизиране на финансовото състояние на компанията, която вече ще може да се възползва и от достъп до мащабните канали за дистрибуция на Foxconn. В момента нито една от двете страни не е коментирала официално информацията, но се очаква това да се случи в кратки срокове и те да потвърдят сключването на сделката. Предстои да видим как това придобиване ще се отрази на бъдещата стратегия на Sharp в технологичната индустрия и дали ще позволи на компанията да излезе отново на печалба.

 

Вижте Sharp създадоха смартфон камера, снимаща с 2100 кадъра в секунда