Тоshiba планират да продадат своя бизнес с компютри и вече са намерили купувач за тази дивизия. Японският производител Sharp проявява интерес към подразделението и ще платят сума от $36 млн., за да го придобият официално. Анализаторите разглеждат сделката като доказателство за възстановяването на позициите на Sharp под ръководството на Foxconn. Купуването на бизнеса с компютри на Toshiba ще ознаменува завръщането на компанията в сегментa, който напусна преди осем години.

 

Конкретните данни разкриват, че Sharp ще платят точно $36.47 млн. и така ще придобият 80.1% дял в бизнеса с компютри на Toshiba. Aко всичко върви по план самата сделка трябва да бъде финализирана до 1 октомври, информира Reuters. Желанието на Sharp е да върнат този бизнес към печелившия път главно заради огромната мрежа oт търговски партньори, доставчици на компоненти и финансови ресурси на Foxconn. Времето ще покаже дали това ще се случи. 

 

Ситуацията при Тоshiba е коренно различна и това е само една от сделките, с които се опитват да компенсират огромните си финансови загуби. През последните три години продажбите на компютри са отчели спад с повече от 75% и няма индикации за възстановяване на ситуацията. Всичко това доведе до излизане от чужди пазари и затваряне на редица производствени съоръжения на Toshiba. Необходимо е и регулаторните органи да дадат своето одобрение, за да се приключи сделката.

 

Още от Digital: Каква е причината новите компютри да са по-бавни от старите устройства