Смартфоните често знаят повече за собственика си от самия него. Именно това ги прави все по-привлекателна мишена за хакерите. Mashable съобщава за нов начин, който може да помогне на упорити хакери да преодолеят защитите на телефоните с Android.

 

Около 40% от потребителите на такива телефони използват заключен екран с шаблон. Въпросният шаблон обаче може да бъде разгадан, казват специалисти от Университета в Ланкастър. Разбира се, за целта хакерът трябва да има достъп до телефона. Това означава, че не е добра идея да оставяте смартфона си без наблюдение.

 

Методът разчита на предварителен запис на движението на пръста по екрана. Той е необходим, защото системата дава само няколко грешни опита за въвеждане на шаблона преди да се заключи и да поиска код. Не е нужно записът да е директно срещу дисплея на телефона. Важното е да се вижда приблизителното движение на ръката и пръста.

 

В теста си, учените са използвали запис със SLR апарат от 9 метра разстояние. Те са проследили 120 уникални шаблона от 215 потребители. След това са се опитали, със знанието на потребителите разбира се, да разгадаят шаблона им за по-малко от 5 опита. Успели са в 95% от случаите.

 

Интересното е, че учените откриват, че колкото по-дълъг и сложен е даден шаблон, толкова по-лесно се отгатва. Общо в 97.5% от случаите дългите шаблони са били разпознати от първия път. Същевременно, само в 60% от случаите кратките шаблони са разпознати от първия път.

 

Още от Digital: 4 начина да хакнат компютъра ви без Интернет