Вижте още: Смартфон Revo 515 – S507


 
Да си правиш селфита става все по-популярно. Поредното доказателство беше Lenovo Vibe S1 Lite който ви показахме премиерно преди броени дни. Той е ценово най-достъпният селфи смартфон който има на разположение предна камера със светкавица. Подчертаваме „смартфон”, защото в България от над месец се продава и Nokia 230. Тя има физическа клавиатура и не особено впечатляващ предна 2MP камера. Въпреки това обаче и тя има предна светкавица, а цената ѝ в момента е само 127лв.

 


 
Но да оставим бюджетната Nokia настрана, в това предпремиерно видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже първите смартфони в света, които имат фронтална камера с 16MP сензор. Това са новите Oppo R9 и R9 Plus. От няколко дни те вече официално са показани на сайта на китайският бранд, като се очаква продажбите им да стартират до месец. Интересното е, че всъщност това не са първите смартфони на Oppo с които можете да си направите 16MP селфи. Както в края на миналата година писахме в нашата статия „Най-добрите селфи смартфони с предна Светкавица”, марката има Oppo N3 който е с една сертифицирана от Schneider камера с 16MP която обаче се върти и може да снима както нормални снимки, така и селфита. Хубавото при нея е, че по този начин тя използва и светкавицата на телефона, доколкото при R9 тази екстра не е налична.

 

Вашето мнение

Вие как мислите, кое е по-важно за един нов модел селфи смартфон – предната камера да има повече пиксели или светкавица? Коментарите си можете да оставите в Diasqus формата под този плейър или на нашата Facebook страница.  

 


 
А сега, нека се върнем на Oppo R9 и по-големият Plus. По-голям заради диагоналът на дисплея – 6” спрямо 5.5”. И в двата случая обаче резолюцията е Full HD, а нивото на протекцията Corning Gorilla Glass 4. Визуално двата модела смартфони са напълно еднакви, единствената разлика както споменахме е размера (151.8 x 74.3 x 6.6мм / 163.1 x 80.8 x 7.4мм). За никой не е тайна, че дизайнът им наподобява Apple iPhone 6s и 6s Plus.

 

 

По всичко личи, че цялата концепция на китайците е да вземат най-доброто от американците (например металният корпус и цветовете), да добавят някоя и друга екстра (като добрата селфи камера) и да намалят в пъти цената, добавяйки универсалната операционна система Android. В случая версия 5.1.1 Lollipop. Тук също би било интересно да чуем вашето мнение по въпроса – кое бихте избрали iPhone 6s за около 1700лв или Oppo R9 който се очаква да бъде с премиерна цена от 750лв. Но нека първо споделим и още от характеристиките на модела, защото те са доста интересни.
 


Например – вградената памет е два варианта, по-малкият е цели 64GB, а при модела Plus има и 128GB. Въпреки това обаче телефоните поддържат microSD чрез което могат да се добавят до още 128GB. Тук Oppo споделят за още едно интересно решение, което напоследък е модерно и ви показахме в ревюто на Samsung Galaxy S7. Гнездото в което поставяме своята SIM карта позволява, или едновременно да се поставят две SIM карти, или в едното гнездо да е картата памет.
 

Хардуер


За разлика от споменатият iPhone 6s, който има само 2GB RAM, оперативната памет на Oppo R9 е двойно повече (4GB). При хардуера на R9 и R9 Plus наблюдаваме нещо много интересно - коренно различни процесори. По-малкият е с Mediatek MT6755 Helio P10 и GPU Mali-T860MP2, а Plus е снабден с Qualcomm MSM8976 Snapdragon 652 и Adreno 510 GPU. Съвсем логично и батериите са различни, като тази на Plus поне като спецификации е много впечатляваща Li-Po с 4120 mAh заряд.

 

 

Колко е добра реално и времето ѝ за автономна работа ще надмине ли това на Apple iPhone 6s Plus, предстои да разберем съвсем скоро, когато телефонът се появи в продажба и попадне в ръцете ни за тест. А вие продължавайте да следите Digital.bg и ви обещаваме, че ще се докоснете до всички нови и интересни технологии преди всички останали.