Компютри, смартфони и таблети не биха били това, което са без своите мощни процесори. Днес съдим за едно устройство по броя на ядрата на процесора му и пропускаме някои много по-любопитни факти за процесорите.

 

Ако искате да научите повече за ‘сърцето‘ на вашата любима джаджа, разгледайте информацията на Tech Radar.

 

1. Intel 4004 е първият микропроцесор, той се появява на пазара през 1971 година и има цена $ 200. Intel 4004 се е състоял от 2300 транзистори, произвеждал се е чрез 10 микрометров технологичен процес, и е работил с тактова честота 92,6 KHz.

 

2.  Джак Килби е обявен за баща на процесора. През 1958 година той работи за компанията Texas Instruments, където наблюдавайки трудоемкия процес на сглобяване на микромодули от електронни елементи, монтирани един към друг, Килби разбира, че компонентите на схемите може да се изготвят едновременно върху една германиева пластинка. През 1959 година фирмата представя първата в света интегрална схема от пет елемента, разположени на една германиева пластинка с дължина от 1 cm. Всичките пет елемента са свързани помежду си с миниатюрно тънки проводници.

 

3. Fujitsu Venus е най-бързият процесор в света, той е в състояние да изпълни за една секунда 128 милиарда операции с плаваща запетая. Venus се произвежда по 45 нанометрова технология и се състои от осем ядра и вграден контролер на паметта.

 

4. През 1994 година Pentium процесорите се появяват на пазара и много скоро след това става ясно, че имат дефект. Оказва се, че при определени операции с плаваща запетая процесорът връща грешни резултати. Intel са били принудени да изтеглят голяма част от дефектните чипове, което им коства приблизително $475 милиона загуби плюс накърнена репутация. В крайна сметка злощастните процесори са превърнати в ключодържатели, които Intel раздават на своите служители.

 

5. Ако второто поколение Intel Core процесори (с размер 216mm2) бяха произвеждани по изпитаната 10μm технология, то те щяха да бъдат с големина 21 квадратни метра, или приблизително с размер 7 метра на 3 метра. 

 

6. Днес, средната годишна употреба на енергия за използването на модерен лаптоп струва около 25 евро. Ако потреблението на енергия беше останало непроменено от 1971 година досега, днешните лаптопи биха консумирали 4000 пъти повече енергия, което би струвало около 100 000 евро на година. При тази цена малко хора биха могли да си позволят да използват домашен компютър.

 

7. През 1964 година IBM въвеждат компютърната архитектура System/360, в която за пръв път е въведена идеята за микрокод и стандартизиране на програмите изпълнявани от процесорите. Дотогава повечето електронни компютри, включително такива от един и същ производител, са несъвместими и не могат да изпълняват едни и същи програми

 

Вижте какво трябва да знаем за 64-битовите мобилни процесори